Κωνσταντίνου: Επίσπευση διαδικασιών από τις ανακριτικές αρχές

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κάλεσε Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου,  τις ανακριτικές αρχές να αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για την οικονομία, να επισπεύσουν τις διαδικασίες τους, ώστε να αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπαίτιοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, και όπου και αν ανήκουν, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου και αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η έκθεση της Επιτροπής, αποτελεί πολύτιμο υλικό και χρήσιμο εργαλείο για αξιοποίηση για να ικανοποιηθεί μεταξύ άλλων και το περί δικαίου αίσθημα και να αποδοθεί δικαιοσύνη και συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, που πλήγηκε στην πορεία του χρόνου ανεπανόρθωτα.

Ανέφερε ότι για το κόμμα του η τιμωρία ενόχων, ο τερματισμός της ατιμωρησίας, η κάθαρση και η απόδοση δικαιοσύνης αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι μέσα από την έκθεση διαφαίνεται ότι η κατάσταση του τραπεζικού τομέα δεν ήταν καθόλου βιώσιμη, επί σειρά ετών υπήρχε κακοδιαχείριση, υπήρχε μεταξύ άλλων ανεξέλεγκτος δανεισμός, τα διοικητικά συμβούλια επεδείκνυαν κατά καιρούς ανευθυνότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παραχωρούντο ανεξέλεγκτα μπόνους, δίνονταν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ η υπόθεση με τα αξιόγραφα ήταν σκανδαλώδης και χιλιάδες συμπολίτες μας βρέθηκαν εκτεθειμένοι.

Επέκρινε επίσης τους χειρισμούς της διακυβέρνησης Χριστόφια και μίλησε για πολιτική ευθύνη που φέρει, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο θέμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και στην πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Μίλησε ακόμη για παραδοχές του τότε ΥΠΟΙΚ Κίκη Καζαμία ενώπιον της Επιτροπής Πική ότι “ουδέποτε συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια για το κούρεμα ή για τις επιπτώσεις του, γιατί κατά την εκτίμησή του δεν υπήρχε κανένα περιθώριο ή δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ΕΕ”.