“Κωμωδία” η υπόθεση της λίστας “Λαγκάρντ”

Σε κωμωδία εξελίσσεται το θέμα των «χαμένων» CD με τη λίστα “Λαγκάρντ” που περιείχαν ονόματα ελλήνων καταθετών στην Ελβετία και βρίσκονται στη διάθεση οποιασδήποτε ευρωπαϊκής κυβέρνησης πλήν της ελληνικής.  Μετά την αποκάλυψη για την ύπαρξη της λίστας, που εδώ και ένα χρόνο κάνει «βόλτες» στο υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, και τον Αντιεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου χωρίς κανείς να τη δει, στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν να πέφτουν κεφάλια. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 

Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση  Γιάννη Ραγκούση και τις ξεκάθαρες  αιχμές  του Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε χθες στην κυβέρνηση τη λίστα που παρέλαβε ατύπως από τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη. Ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Κομμένος δήλωσε μάλιστα χθες στη Βουλή ότι «ο κ Βενιζέλος όλο αυτό το διάστημα είχε τη λίστα στο σπίτι του».
Σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει».

Όμως για το θέμα ενημερώθηκε και ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος ο οποίος έλαβε το CD σε  πιο εξελιγμένη μορφή δηλαδή USB κατευθείαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Κι εδώ η κωμωδία εξελίσσεται σε κοροϊδία. Ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, ούτε ρώτησε αλλά και ούτε «διάβασε» το περιεχόμενο του πακέτου που ήρθε από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά το παρέδωσε, όπως υποστηρίζει, στον Γρηγόρη Πεπόνη με αριθμό πρωτοκόλλου.

Κι ενώ το «ταξίδι» της λίστας συνεχίζεται σε άγνωστους προορισμούς ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ σε συνάντηση του χθες με τον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή υποστήριξε ότι ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ εάν έχουν στα χέρια τους τη λίστα και η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Διώτης, έδωσε χθες σε δηλώσεις του, μια «διαφορετική διάσταση» στο θέμα λέγοντας ότι εκφράζει επιφυλάξεις για την νομική αξιοποίηση της λίστας. «Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος» είπε.

Φως  πάντως στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ επιχειρεί να ρίξει ο οικονομικός εισαγγελέας που ερευνά που βρισκόταν η λίστα και γιατί δεν αξιοποιήθηκε. Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ενώ τόσο ο νυν όσο και ο πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κ.κ. Θεόδωρος Δραβίλλας και Κωνσταντίνος Μπίκας πήραν αποστάσεις από τη λίστα. Υποστήριξαν, ότι ουδέποτε πήραν στα χέρια τους οποιαδήποτε κατάσταση με ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών.