ΚΥΠ – Ολοκληρώνεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο

Επικρίσεις από τους Βουλευτές

Αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών  στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών με το νομοσχέδιο να τίθεται ακολούθως προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη  σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών διατυπώθηκαν επικρίσεις από Βουλευτές κυρίως σε σχέση με ασυνεννοησία μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων σε ό,τι αφορά πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας η ΚΥΠ θα αποκτήσει θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Την ερχόμενη Τρίτη θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να υπάρξει και η ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε.

«Επιβάλλεται μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις που υπάρχουν στην περιοχή μας η ΚΥΠ να αναβαθμιστεί τόσο σε πόρους όσο και σε στελέχωση έτσι ώστε ν` αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κίνδυνο σε σχέση με την ασφάλεια της πατρίδας μας» πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπενθύμισε ότι μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ δόθηκε αναβολή 15 μερών στην ΚΥΠ για να διαβουλευθεί με τα συναρμόδια υπουργεία και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση «να συντονίζεται με τον εαυτό της πριν καταθέσει νομοσχέδια».

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι παρά την αναβολή που είχε αποφασιστεί, διαπιστώθηκε σήμερα ότι με πρόσφατη παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης έχει εισαχθεί συγκεκριμένη πρόνοια στο νομοσχέδιο που αναφέρεται σε προϊστάμενη αρχή.

«Ως γνωστό διαχρονικά η ΚΥΠ λογοδοτεί και συνεργάζεται άμεσα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε, αναφέροντας πως κατά παράδοξο τρόπο σε αυτή τη διαδικασία έχει εμπλακεί και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Θεωρούμε ότι αυτά τα θεσμικά ζητήματα είναι αρκούντως σοβαρά για να συζητούνται σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου και να κατατίθεται νομοσχέδιο για να μπορούν και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετούνται. Επομένως οι όποιες παρεμβάσεις αυτού του τύπου δεν είναι αποδεκτές και βεβαίως πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί και το μερίδιο της ευθύνης του όταν σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο προσπαθεί να διασφαλίσει πράγματα που μέχρι σήμερα δεν είχε ως αρμοδιότητα. Και αναφέρομαι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Δαμιανού είπε ότι την αρμοδιότητα για τις αποσπάσεις αστυνομικών έχει ο Αρχηγός Αστυνομίας και όχι ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση όλων των διαδικαστικών θεμάτων και πως από την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα εισέλθει στη συζήτηση της ουσίας του νομοσχεδίου.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι προξενεί κακή εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο Διοικητής της ΚΥΠ είχε υπογραμμίσει εδώ και τρεις εβδομάδες την ανάγκη για επείγουσα εξέταση και ψήφιση του νομοσχεδίου, εντούτοις από τότε ο χρόνος περνά χωρίς να γίνεται τίποτα και αυτό όχι με ευθύνη της Βουλής και των κομμάτων αλλά με ευθύνη της Κυβέρνησης.

«Φταίνε τα ίδια τα Υπουργεία τα οποία έφεραν στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για ένα σημαντικό ζήτημα χωρίς να το έχουν συζητήσει μεταξύ τους και έρχονται στη Βουλή και διαφωνούν» είπε και κάλεσε την Κυβέρνηση «να σοβαρευτεί» αναφέροντας ότι τα σοβαρά θέματα θέλουν σοβαρή διαχείριση.