ΚΥΠΡΟΣ: Αλλάζει ο κομματικός χάρτης μετά τις προεδρικές εκλογές

Ενδοκομματικές δονήσεις αναμένεται να προκαλέσουν οι προεδρικές εκλογές του 2013 . Διαφαίνονται ρήγματα και τάσεις διαχωρισμού ,που ερμηνεύονται σαν προανακρούσματα πολιτικών αποδραστηριοποιήσεων ή και αποχωρήσεων στελεχών. Το φαινόμενο «ΠΑΣΟΚ» -του κόμματος εξουσίας για χρόνια – που έχει φτάσει τώρα στο 7%, ίσως παρουσιαστεί και σε κυπριακά κόμματα.

Αξιώσεις για αλλαγές, δεν προβλέπονται στο ΔΗΣΥ. Είτε εκλεγεί ,είτε όχι  ο πρόεδρός του  Νίκος Αναστασιάδης,  θα παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου. Ως «μνηστήρες» εμφανίζονται αρκετά ονόματα πρωτοκλασάτων στελεχών, με πρώτο τον σημερινό αναπληρωτή πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Με δεδομένο πάντως, ότι όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως φαβορί των προεδρικών εκλογών τον Νίκο Αναστασιάδη  για τη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο ΔΗΣΥ αποφεύγεται η κρίση.

Το ΑΚΕΛ περνά εδώ και καιρό διά πυρός και σιδήρου. Η αμφισβήτηση των στελεχών του για την επιλογή υποψηφίου, αναμένεται να εξελιχθεί σε ρήξη αν δεν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο ο Σταύρος Μαλάς .

Ο γ.γ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, θα βρεθεί εκτεθειμένος απέναντι στην κομματική βάση, στην περίπτωση αποκλεισμού του Μαλά από τον δεύτερο γύρο. Έχει αναλάβει  προσωπικά εκστρατεία για να πεισθούν οι δυσαρεστημένοι, αριστεροί ψηφοφόροι να γυρίσουν “πίσω στο μαντρί” και να υπάρξει συσπείρωση. Στο πλευρό του και το ίδιο εκτεθειμένος και ο “εγκέφαλος” της προεκλογικής εκστρατείας, Νίκος Κατσουρίδης.

Η συνεργασία ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ  και ο στόχος της νίκης που φαίνεται να επιτυγχάνεται, θα κρατήσει το ΔΗΚΟ έξω από μετεκλογικές αναταράξεις. Ο Μάριος Καρογιάν, που σήκωσε στην πλάτη του το βάρος της συμμαχίας, θα εισπράξει και μέρος από τα επινείκια. Τουλάχιστον, έως το συνέδριο του Μαρτίου, οπότε και θα φανεί η σταθερότητα που έχει η θέση του ως προέδρου του ΔΗΚΟ.

Στο ΕΥΡΩΚΟ  ο εμφύλιος έχει ήδη ξεκινήσει. Η καταπάτηση της επίσημης γραμμής του κόμματος περί ψήφου κατά βούληση, από την ομάδα των «11» που δήλωσαν τη στήριξή τους στον Γιώργο Λιλλήκα, έχει χωρίσει σε στρατόπεδα τα στελέχη. Οι μετεκλογικές πιθανότητες ενός ενιαίου και δυνατού κόμματος, φαντάζουν ανύπαρκτες.

Η ΕΔΕΚ που πέρασε από συμπληγάδες έως ότου καταλήξει στον υποψήφιό της, αναμένεται να απορροφήσει τις μετεκλογικούς κραδασμούς. ήδη κερδισμένοι. Το κόμμα θεωρείται ήδη κερδισμένο καθώς ο υποψήφιός του φαίνεται να παίρνει διπλάσιο ποσοστό από αυτό το οποίο έχει ως κόμμα.