Κυπριανού: Ψεύδεται και το γνωρίζει ο κ. Προδρόμου

Αήθης διαστρέβλωση της πραγματικότητας οι δηλώσεις Προδρόμου, τονίζει σε μία σκληρή δήλωσή του  ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού:

“Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει τυφλά τις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ψεύδεται και το γνωρίζει.

Μας ρωτά ο κ. Προδρόμου ποιό Πλαίσιο Γκουτέρες δεχόμαστε, εκείνο της 30ης Ιουνίου ή εκείνο της 4ης Ιουλίου. Το Πλαίσιο παρουσιάστηκε προφορικά στις 30 Ιουνίου και όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος αποσαφηνίστηκε από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 4 Ιουλίου. Συνεπώς, ένα Πλαίσιο υπάρχει. Είναι αυτό το οποίο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει στη δήλωσή του και στο οποίο περιλαμβάνεται ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αυτό το Πλαίσιο θα βρούμε μπροστά μας.

Είναι ή όχι έτοιμος ο κ. Αναστασιάδης να προχωρήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη βάση; Ή θα συνεχίσει να ζητά δεσμεύσεις και να θέτει όρους και προϋποθέσεις που εγκλωβίζουν τη διαδικασία;

Ο κ. Προδρόμου, υποστηρίζει ότι η στάση του ΑΚΕΛ δεν βοηθά το στόχο της επανέναρξης ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

Μήπως ήταν το ΑΚΕΛ που διέκοψε τη διαπραγμάτευση του εδαφικού στο Μοντ Πελεράν, τη στιγμή μάλιστα που επήλθε ακτίνα συμφωνίας στο ποσοστό των εδαφών;

Μήπως ήταν το ΑΚΕΛ που επέτρεψε να περάσει από τη Βουλή η εισήγηση του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα;

Μήπως ήταν το ΑΚΕΛ που ανέφερε το σχετικό διορθωτικό νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Μήπως ήταν το ΑΚΕΛ που υιοθέτησε την πολιτική της πρόταξης ζητώντας επίλυση του θέματος της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και ακολούθως του εδαφικού ως προϋπόθεση για επανέναρξη της διαδικασίας;

Μήπως ήταν το ΑΚΕΛ που στο Κραν Μοντανά απέτυχε να αξιοποιήσει τη ξεκάθαρη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, της ΕΕ, ακόμη και της Βρετανίας για τον τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και για την ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα την αποενοχοποίηση της Τουρκίας;

Ο κ. Προδρόμου υποστηρίζει ότι ο κ. Ακιντζί είχε διευκρινίσει ότι η αναφορά του στο Πλαίσιο Γκουτέρες δεν αφορά ούτε τις εγγυήσεις ούτε τα κατοχικά στρατεύματα και μας ρωτά αν συμφωνούμε με αυτό. Ας διαβάσει πιο προσεκτικά το επίμαχο απόσπασμα. Εκείνο που είπε ο κ. Ακιντζί ήταν ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες «δεν αφορούσε μόνο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις όπως έχει αναφερθεί από Ελληνοκυπριακής πλευράς». Είναι γνωστό ότι το Πλαίσιο περιλαμβάνει και τέσσερα βασικά θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

Τι νόημα έχει να ζητά ο κ. Αναστασιάδης από τον κ. Ακιντζί ξεκαθάρισμα των θέσεων του στα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων όταν το ίδιο το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα τα ξεκαθαρίζει; Απλώς πρέπει να πάει στις συνομιλίες και αν όντως ο κ. Ακκιντζί άλλα εννοεί τότε να τον εκθέσει εκεί, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το κρυφτό πρέπει να σταματήσει. Αν ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει όντως την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας πρέπει να δηλώσει καθαρά και ξάστερα ότι είναι έτοιμος να το πράξει με τον τρόπο που εισηγείται ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές και το μόνο τους αποτέλεσμα θα είναι να επιρριφθούν αποκλειστικά στην πλευρά μας οι ευθύνες για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει, με συνέπεια και σοβαρότητα να εργάζεται ενάντια στη διχοτόμηση που ολοένα και πιο δυνατά μας κτυπά την πόρτα.”