Κυπριανού: Ο Πρόεδρος να σκέφτεται πριν κατηγορεί τη Βουλή

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να σκέφτεται πριν κατηγορήσει τη Βουλή ότι ψήφισε Νόμους προς άγραν ψήφων.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε δώσει δεσμεύσεις και υποσχέσεις στον κυπριακό λαό προεκλογικά, το 2013, τις οποίες ξέχασε την επομένη των εκλογών.

Παράλληλα, κάλεσε την Κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις για παραχώρηση βίζας στους Τούρκους υπηκόους χωρίς να εκπληρώσει της υποχρεώσεις της η Τουρκία, καθώς και να μελετήσει σοβαρά το θέμα της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του μετά την παράδοση των οικονομικών καταστάσεων του ΑΚΕΛ στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων, ο κ. Κυπριανού σχολίασε και καταδίκασε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Βουλή ψήφισε Νόμους προς άγραν ψήφους.

“Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαξίωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων με αυτό τον τρόπο και το λιγότερο ανέμενα να σκεφτεί 2 και 3 φορές προτού απαγγείλει μια τέτοια κατηγορία στη Βουλή”, είπε και πρόσθεσε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος και ο ΔΗΣΥ θυσίασαν το Κυπριακό μερικές φορές στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων “και θα πρέπει τουλάχιστον να σκέφτονται πριν να εκφράζουν τέτοιες κατηγορίες”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το 2013 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε σωρεία δεσμεύσεων και υποσχέσεων στον κυπριακό λαό για να κερδίσει τις εκλογές, τις οποίες όμως ξέχασε, όπως είπε, την επομένη μέρα. Επίσης, “του διαφεύγει ότι ο ίδιος και το κόμμα του ηγήθηκαν της τότε κυβερνώσας Βουλής για να οδηγήσουν τα πράγματα σε ένα μονόδρομο επί διακυβέρνησης Χριστόφια”, είπε και πρόσθεσε πως ο ύπατος θεσμός της Δημοκρατίας θα πρέπει να σέβεται το θεσμό της Βουλής αν θέλουμε σταδιακά να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας στα μάτια της κοινής γνώμης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο που συζητείται για παραχώρησης βίζας σε Τούρκους υπηκόους, ο κ. Κυπριανού είπε πως όταν γινόταν η συζήτηση εντός της ΕΕ για το προσφυγικό και η Κυβέρνηση θριαμβολόγησε με το αποτέλεσμα, το ΑΚΕΛ διατύπωσε ανησυχίες, λέγοντας πως πετύχαμε να μην χάσουμε και προειδοποιώντας πως οι πιέσεις θα επανέλθουν και όντως επανήλθαν πριν τον Ιούνιο. Πρόσθεσε πως έχουν τεθεί 72 προϋποθέσεις για να παραχωρηθεί η βίζα, μια εκ των οποίων είναι και η αναγνώριση των κυπριακών διαβατηρίων κάτι που σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως η ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ είναι η Κυβέρνηση να στέλνει συνεχώς το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από εκείνο που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και να αντέξει όλες τις πιθανές πιέσεις που θα ασκηθούν πάνω της. “Αν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που η ίδια η ΕΕ έθεσε δεν πρέπει να υποχωρήσουμε”, πρόσθεσε.