Κυπριανού: Ο Πρόεδρος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε διαδικασία πάρε-δώσε

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε διαδικασία πάρε-δώσε στην επικείμενη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως δεν υπάρχει κοινή γραμμή ανάμεσα στα κόμματα και πως είναι σεβαστή η απόφαση του Προέδρου να μην μεταβούν μαζί του στην Ελβετία οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, θα συνέλθει η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου που θα ασχοληθεί με τα ζητήματα του εδαφικού και εκεί θα καταβληθεί προσπάθεια για να διαμορφωθεί μια πιο συναινετική βάση, πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι προσπάθειες του Προέδρου.

Όπως ανέφερε, στη σημερινή σύνοδο του Εθνικού, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων αναφορικά με την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων με τον Τ/κ ηγέτη, μέσα στο μήνα Οκτώβρη, και ταυτόχρονα ενημέρωσε και για το τι προτίθεται να συζητήσει μεταβαίνοντας στην Ελβετία.

«Θα είναι πολύ καθοριστική η συνάντηση στην Ελβετία γιατί θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό. Είτε θα οδηγηθούμε σε μια διαδικασία η οποία θα συμβάλει στο να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση στις προσπάθειες για λύση, είτε θα οδηγηθούμε σε ναυάγιο. Έχει τεράστια σημασία η δική μας πλευρά να πάει καλά προετοιμασμένη, έτοιμη να διαπραγματευθεί με βούληση και επιθυμία να φτάσουμε σε σύγκλιση σε όσο το δυνατό περισσότερα ζητήματα, έτσι που να ανοίξει ο δρόμος να συζητηθεί το πιο δύσκολο κεφάλαιο που είναι το θέμα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και της αποστρατικοποίησης» σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Είπε πως το ΑΚΕΛ κατέθεσε τις απόψεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς πρέπει να διαπραγματευθεί τα μείζονα ζητήματα, τα οποία θα τεθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Mont Pelerin και «έχουμε πει ότι δεν θα πρέπει να μπει σε καμιά περίπτωση σε διαδικασία πάρε-δώσε. Δεν μας ενοχλεί να συζητηθούν τα πέντε κεφάλαια, αλλά ως χωριστά κεφάλαια. Δεν είμαστε ακόμα σε ακτίνα συμφωνίας τέτοια που να επιτρέπει τη διαδικασία του πάρε-δώσε».

Εξάλλου, επεσήμανε, «δεν έχουμε ακόμα αγγίξει το τεράστιο κεφάλαιο της ασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της μετάβασης του Εθνικού Συμβουλίου μαζί με τον Πρόεδρο στην Ελβετία, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι βρίσκεται στη διάθεσή του, «ο ίδιος πήρε τις αποφάσεις και εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «κοινή γραμμή είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί με δεδομένες τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων σε ό,τι αφορά την ουσία της λύσης του Κυπριακού. Υπάρχουν πολιτικά κόμματα που διαφωνούν με την ομοσπονδία. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινή γραμμή».