Κυπριανού: Ο Πρόεδρος δεν έχει υπερβεί τις κόκκινες γραμμές, καμία ανησυχία

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος δεν έχει μέχρι στιγμής υπερβεί τις κόκκινες γραμμές στις συνομιλίες και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενο επιδιαιτησίας από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ.

Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη ότι είναι εφικτή η λύση εντός του 2016 απάντησε “εξαιρετικά δύσκολο”. Απηύθυνε επίσης έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει διάθεση συνεργασίας από όλους.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έγινε μια αρκετά ενημερωτική ανάλυση των θεμάτων που είχαν συζητηθεί στις συναντήσεις, και ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την κατάσταση που υπάρχει σε κάθε ένα από τα έξι κεφάλαια τα οποία έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα.

“Η δική μας εκτίμηση είναι ότι υπάρχει πρόοδος, παραμένουν ανοικτά πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις οι μελλοντικές, η δική μας η άποψη είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια πάντα με προσήλωση στις συμφωνημένες αρχές λύσης όπως έχουν διαμορφωθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ , τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου , το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, όπως έχουν διαχρονικά καταγραφεί από αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα ενώ για τη συνάντηση στη ΝΥ, σημείωσε πως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε δεσμεύσεις από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τις έξι θεματικές συνεδριάσεις του Εθνικού σημείωσε πως το κόμμα του προσδοκά πως σε εκείνη τη συζήτηση θα δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν όλες οι απόψεις και να διαμορφωθεί μια καλύτερη προσέγγιση για το πως προχωρούμε.

Είπε ότι σήμερα υποβλήθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τα κόμματα εξήγησε όμως πως το έγγραφο στη βάση του οποίου τους ενημέρωσε ο Πρόεδρος αριθμεί 50 σελίδες και ζήτησαν να έχουν το συντομότερο δυνατό τα πρακτικά της συνεδρίασης για να μπορέσουν να τα μελετήσουν πιο επισταμένα και να είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο ουσιαστική συζήτηση. “Θα ήταν λάθος αν μπαίναμε απόψε σε μια ουσιαστική συζήτηση την ώρα που απλώς έγινε μια ανάγνωση ενός εγγράφου”, ανέφερε.

Σε ερώτηση γα την αναφορά για ενεργότερη εμπλοκή του ΓΓ των ΗΕ ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό που έχει ξεκαθαριστεί από την ενημέρωση είναι ότι υπάρχουν εκατό τρία θέματα που είναι σε εκκρεμότητα ακόμη, δηλαδή πάρα πολλά “και αυτό που ουσιαστικά ζητείται είναι να κινήσει τις διαδικασίες των ΗΕ γιατί πρέπει να τα χειριστεί ο ίδιος ο οργανισμός αυτά τα θέματα, είναι για πολλά κεφάλαια”.

Σε ερώτηση για το ποιος θα είναι ο ρόλος των ΗΕ , παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στον ΚΕ.

“Δεν είναι ο ρόλος των ΗΕ όπως κάποιοι επιχειρούν να πουν ότι θα είναι επιδιαιτητικός, είναι ζητήματα τα οποία τα ίδια τα ΗΕ πρέπει να χειριστούν , πρέπει να επιλύσουν ,έχει τον κατάλογο ο ΠτΔ ,δεν το είδαμε, ρωτήστε τε το ΚΕ, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”,ανέφερε.

Σε ερώτηση για την εκτίμησή του αν ο ΠτΔ έχει υπερβεί τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από το Εθνικό με την ομόφωνη απόφασή του το 2009 είπε ότι κατά την δική του άποψη ( ο ΠτΔ) δεν έχει υπερβεί καθόλου αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές.

“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και επιμένω ότι τα σημαντικά ζητήματα ακόμη εκκρεμούν, τα θέματα της ασφάλειας, του περιουσιακού, του εδαφικού, της εκτελεστικής εξουσίας και ως εκ τούτου θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει τόση ένταση μεταξύ μας, ας ρίξουμε τους τόνους και να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμά τους”, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν με βάση τα δεδομένα θεωρεί ότι είναι εφικτό να υπάρξει λύση εντός του 2016 , απάντησε “εξαιρετικά δύσκολο”.