Κυπριανού: Με εντιμότητα, όπως αρχίσαμε το διάλογο με τον κ. Σπανό, αποφασίσαμε από κοινού να τον τερματίσουμε

Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού για τις Προεδρικές εκλογές

Οι επόμενες Προεδρικές Εκλογές είναι πολύ κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον και την προοπτική της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προσδοκιών του λαού μας. Ξέρουμε ότι αναμένει από εμάς πολιτική πρόταση που θα κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για λύση του Κυπριακού, θα δώσει διέξοδο από τα κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του λαού, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προοδευτική μεταρρύθμιση της κοινωνίας και αποφασιστική αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς. Πρόταση που θα συσπειρώνει γύρω της ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και θα μπορούσε να καταστεί νικηφόρα.

Μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, ένα μεγάλο κομμάτι και πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ, περιμένει με αγωνία την απόφαση του Κόμματος μας γιατί καμία από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες δεν εκφράζει τις προσδοκίες του. Δεν μπορεί να απαντήσει στην αγωνία και στην ανάγκη η Κύπρος να γυρίσει σελίδα. Θέλει να απαλλαγεί από μια διακυβέρνηση που ανέλαβε χίλιες δεσμεύσεις προεκλογικά και τις ακύρωσε μετεκλογικά. Να απαλλαγεί από μια διακυβέρνηση που παίζει προεκλογικά παιχνίδια με τη λύση του κυπριακού και προωθεί πολιτικές για τους λίγους και όχι για τους πολλούς.

Έχοντας συναίσθηση αυτού του βάρους αναλάβαμε με σοβαρότητα και ειλικρίνεια την πρωτοβουλία για διάλογο με προσωπικότητες και ομάδες πολιτών έτσι ώστε να ακούσουμε και να συνθέσουμε μαζί τους προγραμματικές συμφωνίες και πολιτικές συγκλίσεις που θα εξυπηρετούσαν τους πιο πάνω στόχους.

Η προσπάθεια ήταν να στηρίξουμε έντιμη και ικανή ανεξάρτητη υποψηφιότητα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα πιο πάνω και να οδηγήσει την Κύπρο μπροστά.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αναπτύξαμε διάλογο με τον Μιχάλη Σπανό. Ένα έντιμο και ικανό άνθρωπο με τον οποίο κατ΄αρχήν συμφωνήσαμε στο Κυπριακό και σε βασικά κοινωνικο-οικονομικά θέματα. Επεκτείνοντας τη συζήτηση και επιχειρώντας να ολοκληρώσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε το πλαίσιο της συμφωνίας μας φάνηκε ότι υπήρχαν ζητήματα στα οποία οι προσεγγίσεις μας ήταν τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να καταλήξουμε στο αμοιβαία επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με εντιμότητα και ειλικρίνεια, όπως αρχίσαμε το διάλογο αποφασίσαμε από κοινού να τον τερματίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω το Μιχάλη Σπανό για το ήθος, την εντιμότητα και την ειλικρίνεια με την οποία συζήτησε μαζί μας όλο αυτό το διάστημα. Οι δρόμοι μας δεν χωρίζουν. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η σχέση θα συνεχιστεί σε στέρεες βάσεις.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάπτυξης συνεργασιών με όλους όσοι έχουν διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα για να πάει η Κύπρος μπροστά. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε το δημοκρατικό διάλογο μέσα στο Κόμμα και μέσα στην κοινωνία συζητώντας με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό σε όλες τις απόψεις. Επαναβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το ΑΚΕΛ είναι Κόμμα πλέρια δημοκρατικό, το οποίο συζητά, κάνοντας κοινωνούς στις συζητηςεις και στις ζυμώσεις τους ανθρώπους του. Με δύναμη του τη συλλογικότητα προχωρά πάντα μπροστά. Θα συνεχίσουμε τις εσωκομματικές συζητήσεις και σύντομα θα παρουσιάσουμε την πρόταση μας στον κυπριακό λαό.