Κυπριανού: Εκφράζουμε ανησυχία και ιδιαίτερη δυσφορία για τις δηλώσεις Αρχιεπισκόπου

Σε δηλώσεις του ο Γενικος Γραμματέας του Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στις  δηλώσεις Αρχιεπισκόπου και το Κυπριακό:

“Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μας ανησυχία και την ιδιαίτερη μας δυσφορία για τις δηλώσεις του προκαθήμενου της εκκλησίας. Δηλώσεις που είναι επικίνδυνες και καταστροφικές. Με τις θέσεις του αυτές ο αρχιεπίσκοπος ταυτίστηκε με τις πιο ακραίες δυνάμεις στην Τουρκία, με τις πιο ακραίες δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Με όλους εκείνους οι οποίοι δεν θέλουν λύση στο Κυπριακό, που δεν θέλουν λύση ομοσπονδίας. Έχει πράξει δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορεί άλλους. Κατηγορεί τον Τσαβούσογλου, κατηγορεί τον Ερτογάν ότι δεν θέλουν λύση ομοσπονδίας και τελικά έχει ταυτιστεί απόλυτα μαζί τους.

Όποιος καταλαβαίνει πως λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις, πως λειτουργεί η διεθνής διπλωματία, όποιος συνειδητοποιεί που μας έχει οδηγήσει το αποτέλεσμα στην Ελβετία, στο Κρανς Μοντάνα, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί από τις εξελίξεις. Και λυπούμε γιατί δεν βλέπω τον Αρχιεπίσκοπο να ανησυχεί από αυτές τις αρνητικότατες εξελίξεις.

Θα επαναλάβω: τα Ηνωμένα Έθνη μας λένε ότι δεν πρόκειται να πράξουν τίποτε εκτός αν και εφόσον, οι δυο κοινότητες – όχι η Τουρκία, η Τουρκία έχει βγει από το κάδρο των ευθυνών – οι δύο κοινότητες, μετά που θα προβληματιστούν θα πάνε με κάτι το νέο ενώπιον τους, για να ζητήσουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο κύριος Τσαβούσογλου θέτει θέμα επίλυσης του Κυπριακού έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ. Ο κύριος Ερτογάν μιλά για σχέδιο Β και σχέδιο Γ. Στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα το κόμμα των εποίκων, ο Σερτάρ Ντενκτάς και ο Κουτρέτ Οζερσάι δείχνουν μακριά από τη λύση της ομοσπονδίας.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα αναπτύσσεται μια επιθυμία να βαθύνει ακόμη περισσότερο τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, να ξεκινήσει μια εκστρατεία αναβάθμισης του Ψευδοκράτους, κάτι που θα δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Και όλα αυτά αντί να μας ανησυχούν. Αντί να μας λένε να δούμε που πήγαν λάθος τα πράγματα και πώς πρέπει να χειριστούμε τα ζητήματα δίχως υποχωρήσεις στα θέματα αρχών, έτσι ώστε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για λύση στο κυπριακό, να μην επιτρέψουμε να γίνουν νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου. Αντί λοιπόν για αυτά, περί άλλων τυρβάζουμε.

Και να μου επιτρέψετε να πω ότι κάποιοι παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας με τη στάση την οποία τηρούν. Το ΑΚΕΛ ήταν πάντα πατριωτικό κόμμα. Πάντα επέμενε στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. Πάντα επέμενε ότι για να λυθεί το Κυπριακό έπρεπε να μετακινηθεί η Τουρκία από αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις που υποστηρίζει. Δεν την δυσκολέψαμε. Δεν την υποχρεώσαμε να πράξει κάτι τέτοιο, κάτι ανάλογο. Και αντί να το παραδεχτούμε, αυτολιβανιζόμαστε ότι εμείς κάναμε τα πάντα τέλεια και ακεραία την ευθύνη έχουν οι άλλοι. Οι τελευταίες εξελίξεις πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Οι δηλώσεις στις οποίες προέβηκε ο κ. Άιντε προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το τι πραγματικά είχε γίνει στο Κρανς Μοντάνα. Εμείς μπορούμε να τον ρίχνουμε στο πυρ το εξώτερο. Ο κύριος Γκουτιέρες, τον οποίο όλοι αναγνωρίζουμε ως σοβαρό πολιτικό πρόσωπο, ως ένα ΓΓ του ΟΗΕ που έφερε μια νέα προσέγγιση, μια άλλη φιλοσοφία, σωστή, σε ότι αφορά τη λειτουργία του Οργανισμού, εκφράζει την αμέριστη του υποστήριξη στον κ. Άιντε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη και την εκτίμηση του για τη δουλειά που έκανε ο κ. Άιντε και η κ. Σπέχαρ.

Δεν έχει σημασία, επομένως τόσο, το τι λέμε εμείς εδώ. Πολύ περισσότερη σημασία έχει το τι θα καταγραφεί στις σχετικές εκθέσεις που θα ετοιμαστούν από τη διεθνή κοινότητα. Τα λέω αυτά γνωρίζοντας ότι την κύρια ευθύνη για όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και για το Κρανς Μοντάνα την είχε η στάση που τήρησε η Τουρκία. Επαναλαμβάνω, ούτε εμείς λειτουργήσαμε με τρόπο που να μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε την επιθυμία μας για λύση στο κυπριακό και δεν αποφύγαμε και τα λάθη”.