Κυπριανού: Δική μας έκκληση στον Πρόεδρο να αντισταθεί σε τυχόν πιέσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Αντρο Κυπριανού.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να μεταβεί σε μια, κατά την άποψή μου, εξαιρετικά δύσκολη αποστολή και θα πρέπει να πάει όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένος και υποστηριζόμενος σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια την οποία θα καταβάλλει για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κατάληξης σε ένα τεράστιας σημασίας κεφάλαιο, όπως είναι το εδαφικό, αλλά και των υπολοίπων κεφαλαίων.

Κρίναμε λοιπόν σκόπιμο, πέραν από τη συζήτηση που θα έχουμε την ερχόμενη Κυριακή στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, να τον δούμε και κατ’ ιδίαν. Θέλαμε να του μεταφέρουμε κάποιες σκέψεις, απόψεις και προβληματισμούς δικούς μας για διάφορες σημαντικές πτυχές του Κυπριακού με μεγαλύτερη άνεση χρόνου.

Έχουμε λοιπόν ανταλλάξει κάποιες σκέψεις και απόψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μεταφέρουμε αυτές τις σκέψεις και απόψεις μας και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Κυριακή, σε μικρότερη έκταση βέβαια απ΄ό,τι τις έχουμε συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά σε ό,τι αφορά τη λύση, είναι τα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποστρατιωτικοποίησης δηλαδή. Είναι το Εδαφικό ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα αλληλένδετο με το Περιουσιακό. Είναι και τα ζητήματα της Διακυβέρνησης, της εκτελεστικής εξουσίας συγκεκριμένα. Αυτά τα ζητήματα τα θεωρούμε ως καθοριστικά για την έκβαση των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση πού δίνει έμφαση το ΑΚΕΛ στο Εδαφικό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα πρέπει πρώτα και κύρια να καθοριστούν κριτήρια σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση που θα εξελιχθεί και στη βάση αυτών των κριτηρίων να συζητηθούν τα περαιτέρω».

Σε ερώτηση αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελβετία όπου θα συζητηθεί το Εδαφικό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς έχει αναπτύξει κάποιους προβληματισμούς και μας έχει πει ότι θα αναπτύξει το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Κυριακή και εκεί θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να συνοδεύσουν ή όχι οι πολιτικοί αρχηγοί τον Πρόεδρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι και το ένα μπορεί να γίνει και το άλλο μπορεί να γίνει. Και επειδή είμαι βέβαιος ότι διερωτώνται πολλοί, εμείς θεωρούμε ότι και οι συναντήσεις θα μπορούσαν να γίνουν στην Κύπρο και όχι στο εξωτερικό. Για διάφορους λόγους έχει επιλεγεί να γίνει η συνάντηση στο εξωτερικό. Υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί, επαναλαμβάνω, αναφορικά με το θέμα της μετάβασης των πολιτικών αρχηγών εκεί οι οποίοι μας έχουν τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ας το συζητήσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο και μετά θα μπορώ να σας πως περισσότερα αναφορικά με τη θέση μας».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ανησυχίες για τη συζήτηση στο εξωτερικό και αν η πλευρά μας θα είναι πιο ευάλωτη σε πιέσεις, όπως αναφέρουν κάποια κόμματα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το ότι κάποιοι ενδεχομένως να επιχειρήσουν να ασκήσουν πιέσεις πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Το θέμα εμείς πόσο δεκτικοί θα είμαστε σε τέτοιες πιέσεις και θεωρώ ότι με τη συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,, ο Πρόεδρος θα αντισταθεί σε τέτοιες πιέσεις. Αυτή είναι και η δική μας έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: εάν και εφόσον επιχειρηθεί από τους οποιουσδήποτε να ασκήσουν τις οποιεσδήποτε πιέσεις να είναι ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των αρχών».