Κυπριανού: Δεν πρέπει οι δύο ηγέτες να συνεχίζουν τις προσπάθειες αλληλοεπίρριψης ευθυνών

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ με το τέλος της συνάντησης με την της Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος»

Είχαμε μια πολύ ουσιαστική, θα την χαρακτήριζα, συνάντηση με την Δικοινοτική Πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και την απόφαση του κ. Ακκιντζί να μην προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

Θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά τη θέση του ΑΚΕΛ. Δεν πρέπει οι δύο ηγέτες να συνεχίζουν τις προσπάθειες αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Δεν πρέπει ο ένας να προσπαθεί να κερδίσει πόντους έναντι του άλλου για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκείνο το οποίο θα πρέπει και οι δύο να επιχειρήσουν, και επαναλαμβάνω δεν μπαίνω στο παιχνίδι επίρριψής ευθυνών, είναι πώς θα εκτονωθεί η κατάσταση και πώς θα γίνει κατορθωτή η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Και αν αυτό επιτευχθεί, τότε να συζητήσουν για το πώς μπορεί να είναι παραγωγική αυτή η διαπραγμάτευση έτσι ώστε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Εμείς έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας και στους δύο ηγέτες. Η ευχή μας είναι να κατανοήσουν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου και του λαού μας, να κατανοήσουν πόσο τεράστιας σημασίας είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επαναλαμβάνω το θέμα δεν είναι αν θα κερδίσει πόντους ο ένας ή ο άλλος. Το θέμα είναι τα βγει κερδισμένη η Κύπρος και ο κυπριακός λαός στο σύνολο του. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας προς αυτή την κατεύθυνση και λυπούμε ειλικρινά γιατί κάποιοι μπαίνουν σε μικροπολιτικά παιχνίδια τα οποία δεν έχουν θέση όταν συζητάς ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας. Η πατριωτική στάση είναι να αγωνίζεσαι μέχρι τέλους, να διαμορφώσεις δεδομένα και ένα πλαίσιο τέτοιο που θα επιτρέψει να εξυπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα της χώρας και του κυπριακού λαού στο σύνολο του. Και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και των Μαρωνιτών και των Αρμένιων και των Λατίνων. Αυτή είναι η πατριωτική στάση και όχι να εξαντλείσαι σε πατριωτικές κορώνες οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν τον τόπο σε μεγάλες περιπέτειες και ενδεχομένως και σε καταστροφικές συνέπιες.

Έχουμε πει ότι θα συνεχίσουμε τη μεταξύ μας συζήτηση σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και αν αυτές επαναρχίσουν να συμβάλουμε στην προσπάθεια να γίνει ουσιαστικός διάλογος ο οποίος θα έχει προοπτικές επιτυχίας.