Κυπριανού: “Δεν μελετήθηκε σε βάθος η πρότασή μας”

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, πως δεν μελετήθηκε εις βάθος η πρόταση του ΑΚΕΛ, ενώ εξέφρασε την απορία πώς μπορεί η πορεία εντός Μνημονίου να αποτελεί την καλύτερη συνταγή για απεγκλωβισμό από αυτό.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε αρχικά στην ενημέρωση που έτυχε το σώμα από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τις επαφές του το τελευταίο διάστημα γύρω από το Κυπριακό, σημειώνοντας πως υπάρχει μια ομόφωνη προσέγγιση από το Εθνικό Συμβούλιο ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί η όποια έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό γιατί θέλουμε αυτή η προσπάθεια να πετύχει. «Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι μια σωστή λύση στο Κυπριακό, λειτουργική και βιώσιμη, μπορεί να συμβάλει και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Οσον αφορά τη συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ως ΑΚΕΛ κατέθεσαν την πρόταση για λύση εκτός Μνημονίου και Ευρωζώνης. «Θεωρώ ότι δεν έχει μελετηθεί στο βάθος που θα έπρεπε η μελέτη μας γιατί έχω ακούσει απόψεις, οι οποίες απαντιούνται με πολύ μεγάλη ευκολία από την ίδια τη μελέτη, και δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να εγείρουν τα διάφορα ζητήματα», είπε.

«Εμείς θεωρούμε», συνέχισε, «ότι η πορεία μέσα στο Μνημόνιο είναι καταστροφική και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εξευρεθεί τρόπος απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει η αίσθηση πως ο διεθνής παράγοντας προσπαθεί να συνδέσει την οικονομία με το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση του φυσικού αερίου με το Κυπριακό. «Η ύπαρξη του φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία για να συμβάλει στην επίτευξη σύντομης λύσης στο Κυπριακό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των δύο», δήλωσε.