Κυπριανού: Απογοήτευση για την απόφαση του Προέδρου

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού

Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη και την απογοήτευση μας για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την απευθείας αναφορά τεσσάρων νόμων, που έχουν εγκριθεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αναμέναμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κατανοήσει ότι η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή προσπάθησε να καλύψει ελλείψεις της Κυβέρνησης που προκύπτουν αναφορικά με το περιεχόμενο της κύριας νομοθεσίας αλλά και από το γεγονός ότι δεν κατέθεσε ταυτόχρονα το πλαίσιο περί αφερεγγυότητας.

Έχει πλέον επιβεβαιωθεί πέραν πάση αμφιβολίας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει να συστρατευτεί με την Τρόικα και τις αντιλαϊκές της πολιτικές. Επιλέγει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτικών. Επιλέγει να αποδεσμευτεί εντελώς από τις ψεύτικες δεσμεύσεις και τα κούφια προεκλογικά λόγια ότι έχει φίλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη στήριξη τους θα βελτιώσει πρόνοιες του Μνημονίου.

Ο κ. Αναστασιάδης καθιστά σαφές με τη δήλωση του ότι αντί να διαπραγματευτεί σε πολιτικό επίπεδο με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, με στόχο να τους πείσει για την ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων του κυπριακού λαού, επιλέγει την τυφλή προσήλωση στην εφαρμογή του Μνημονίου όπως το αναδιαμορφώνει συνεχώς μαζί με την Τρόικα. Αυτή η προσέγγιση θα είναι καταστροφική για τον κυπριακό λαό αλλά και για την κυπριακή οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί, επικοινωνιακά, να πείσει ότι η επιλογή του για απευθείας αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο και όχι αναπομπή στη Βουλή, συμβάλλει στο να αποφευχθεί η σύγκρουση με τα πολιτικά κόμματα. Η απόφαση του τον φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με τις πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες επιλέγει γι΄ ακόμα μια φορά να παραγνωρίσει προκλητικά. Όπως τις παραγνώρισε όταν η κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε με την Τρόικα το καταστροφικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι το θέμα είναι κατ` εξοχήν πολιτικό. Πέραν του ότι θεωρούμε, με βάση γνωματεύσεις έγκριτων νομικών, πως οι νόμοι δεν είναι αντισυνταγματικοί, είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις που οι αποφάσεις της Τρόικα είναι αντισυνταγματικές, δίχως αυτό να ευαισθητοποιήσει την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο.

Θεωρούμε ότι η νομοθεσία όπως έχει εγκριθεί χωρίς τις προτάσεις νόμου δε συνιστά επαρκές πλαίσιο προστασίας. Αν εφαρμοστεί χωρίς τις δικλείδες ασφαλείας τις οποίες αρνείται να υπογράψει ο Πρόεδρος επικαλούμενος αντισυνταγματικότητα, τότε οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες.

Γι΄αυτό, ως ΑΚΕΛ θα επιδιώξουμε σε συνεργασία με άλλα κόμματα την αναστολή εφαρμογής της νομοθεσίας, μέχρι να διαμορφωθεί το πλαίσιο προστασίας που θα είναι δίκαιο και ισορροπημένο, υπο τις περιστάσεις.

Τέλος, δηλώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, με τις πολιτικές τους επιλογές και τις παραλείψεις, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις εξελίξεις.