Κυπριανού: Έχουμε αποφύγει τα χειρότερα

Η πρώτη αντίδραση του ΓΓ του ΑΚΕΛ στη χθεσινή συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ήταην “‘εχουμε αποφύγει τα χειρότερα”, με τον Άντρο Κυπριανού να δηλώνει ότι θα μελετήσουν το κείμενο της συμφωνίας και θα προβούν σε πιο ενδελεχή αξιολόγηση.

“Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να μας στεναχωρεί. Από κει και πέρα εμείς ως ΑΚΕΛ δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, ξέρουμε ότι οι πιέσεις θα ενταθούν. Αναμένουμε ότι εντός του 2016 θα ασκηθεί περισσότερη πίεση πάνω στη δική μας πλευρά για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Η έκκληση, είπε, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι να παραμείνει ξεκάθαρη η θέση μας. Ο μόνος τρόπος να μετακινηθούμε από τις θέσεις αρχών που διατυπώνουμε είναι η Τουρκία να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ, όχι τις δικές μας, αλλά τις αποφάσεις που έχει πάρει η ίδια η ΕΕ, πρόσθεσε.

Για το Προσφυγικό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η ΕΕ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών. Αντί να λειτουργήσει στη βάση του διεθνούς δικαίου, της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, είπε, “δυστυχώς είναι προφανές ότι οι προσπάθειές της είναι να αποκλείσει τους πρόσφυγες από του να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία από τον ίδιο τον ΟΗΕ”.

Οι ευθύνες της ΕΕ, συνέχισε, είναι τεράστιες λαμβανομένου υπόψη ότι, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην πρόκληση αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, με τους πολέμους και τις επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, και το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τα όσα έχουν γίνει, σημείωσε, λέγοντας ότι “η ανθρωπότητα με τέτοιες προσεγγίσεις, όχι μόνο δεν οδηγείται μπροστά αλλά επιστρέφει σε άλλες αρνητικές εποχές”.