Κυπριανού: Έκκληση στον ΥΠΟΙΚ για εφαρμογή του ΓεΣΥ

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού  με το τέλος της επίσκεψης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Η επίσκεψη μας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θέλει να αναδείξει τη σημασία που αποδίδουμε ως Κόμμα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Θεωρώ ότι η κάθε πολιτεία κρίνεται από το πόση σημασία δίνει στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας και έτσι θα πρέπει να κριθεί ο κάθε ένας από εμάς. Διαχρονικά ως ΑΚΕΛ στηρίζαμε τον τομέα της Υγείας, είχαμε ασκήσει έντονη κριτική στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις δαπάνες για τον τομέα της Υγείας με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ.

Έχουμε εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, αλλά πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι αν δεν αυτονομηθούν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, τα νοσοκομεία δηλαδή, δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ. Και για να αυτονομηθούν τα Νοσοκομεία θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα όταν θα έρθει η στιγμή.

Ακούσαμε λοιπόν, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και τα οποία είναι πάρα πολλά. Προβλήματα υποστελέχωσης, προβλήματα έλλειψης εξοπλισμού αλλά και όλου του ξενοδοχειακού εξοπλισμού ο οποίος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η έκκληση λοιπόν που απευθύνουμε στον Υπουργό Οικονομικών είναι να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ΓΕΣΥ ή να γίνει αυτονόμηση των νοσοκομείων δίχως να παραχωρηθούν λεφτά. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, πρέπει να γίνουν άμεσα, διαφορετικά φοβούμαι ότι όταν θα έρθει ώρα να υπάρξει αυτονόμηση δεν θα έχουμε ούτε γιατρούς, ενδεχομένως βέβαια ούτε και νοσοκόμους παρόλο που είναι καλύτερες οι συνθήκες σε ότι αφορά τους νοσοκόμους, αλλά δεν δίνονται τα λεφτά για να εργοδοτηθεί ο απαραίτητος αριθμός. Γίνονται νέες πτέρυγες, υπάρχουν πολλές ανάγκες και δυστυχώς ανταπόκριση καμία από τη πλευρά του κράτους.