Κυπριακό: O γ.γ. του ΑΚΕΛ ενημέρωσε ξένους πρέσβεις και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε οριακό σημείο

Την εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένη, την οποία διατύπωσε την Δευτέρα μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ανέπτυξε σε ξένους πρέσβεις ο γ. γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος επεσήμανε ότι «εάν δεν γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να υπάρξει αδιέξοδο».

Σε αυτό το οριακό σημείο, τόνισε ο κ. Κυπριανού, δεν έχει νόημα να συζητούνται όλα τα εκκρεμούντα θέματα, αλλά στοχευμένα και μέχρι την επόμενη φάση της διάσκεψης για την Κύπρο, οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στα βασικά ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού, από την επίλυση των οποίων θα επηρεασθεί θετικά και η διάσκεψη. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως, όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά αφήνει το εδαφικό για το τέλος, το ίδιο πράττει και η ελληνοκυπριακή πλευρά με το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας ή και αντιστρόφως. Σημασία, είπε, δεν έχει ποιος άρχισε αυτή την τακτική, αλλά το που αυτή οδηγεί, έχοντας ιδιαίτερα υπόψη και την τουρκική στάση στο θέμα της ασφάλειας.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι ήδη η ‘Αγκυρα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να πει την τελευταία της λέξη στο ζήτημα της ασφάλειας, εάν προηγουμένως δεν δει πώς θα επιλυθούν τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής της τουρκοκυπριακής πλευράς στα ομοσπονδιακά όργανα και αποφάσεις, καθώς και στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους πολίτες.