Κυπριακό μνημόνιο:Πρόβλεψη για δημοσιοποίηση δανείων προς μέλη Δ.Σ. τραπεζών

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2013 θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις προληπτικής εποπτείας των τραπεζών, όπως ορίζεται στην κατ’ αρχήν συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα. Στο ενδιάμεσο, τον Ιούνιο, προβλέπεται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα ενισχύει τη διακυβέρνηση μέσω της μέσω της απαγόρευσης στις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν σε ανεξάρτητα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Απαγορεύεται επίσης να δανείζουν οι τράπεζες σε μέλη των συμβουλίων τους που καθυστερούν να πληρώσουν τα χρέη που έχουν στις τράπεζές τους. Τα ποσά που θα δανείζονται στις περιπτώσεις που θα επιτρέπεται, θα τα καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα.

Σκοπός είναι να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και για το λόγο αυτό κάθε τέτοιου είδους αποφάσεις για παροχή δανείων και γενικότερα διευκολύνσεων προς μέλη Διοικητικών Συμβουλίων τραπεζών θα δημοσιοποιούνται.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Κεντρική Τράπεζα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναθεωρήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο που ορίζει τις διαδικασίες χορήγησης δανείων, πρόβλεψης και απομείωσης στοιχείων ενεργητικού.