Κυπριακό και Κραν Μοντάνα συζητήθηκαν στις συναντήσεις ΠτΔ και Υπ. Εξωτερικών με τον Δανό Υπ. Εξωτερικών

Συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον Υπ. Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμουελσεν.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν ευρωτουρκικά θέματα, οι διμερείς σχέσεις και το μέλλον της Ευρώπης υπο το φως του Brexit.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν έγιναν δηλώσεις και ο κ. Σάμουελσεν μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών για κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Ακολουθούν διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση στο Υπουργείο ήταν το Κυπριακό, η κατάσταση πραγμάτων μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, τα ευρωτουρκικά, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς και η υποψηφιότητα της Δανίας για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος θα μεταφερθεί από το Λονδίνο σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Για τη στάση αρχής της Κοπεγχάγης στο Κυπριακό και τη συνδρομή της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ευχαρίστησε ο κ. Κασουλίδης τον Δανό ομόλογο του. Σχετικά με τα  ευρωτουρκικά τόνισε πως η Άγκυρα δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς υλοποίηση των υποχρεώσεών της ως υποψήφια χώρα. Συζητήθηκε και το Brexit, με τον Υπουργό να τονίζει πως ενώ προσεγγίζουμε τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, φαίνεται να μην έχει γίνει καμία πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.

Σε σχέση με τον ΕΟΦ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Δανία έχει καταθέσει μια πολύ ολοκληρωμένη και καλή πρόταση υποψηφιότητας για την Προεδρία, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει μεταφέρει στο συνομιλητή του την απογοήτευση της Κύπρου για τα κριτήρια τα οποία εκ των πραγμάτων είναι απαγορευτικά για μικρές χώρες όπως η Κύπρος.

Παράλληλα ο κ. Σάμουελσεν εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η χώρα του συνέδραμε στη διατήρηση της ειρήνης στο νησί μέσω της ειρηνευτικής δύναμης και τόνισε ότι συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

Για το Brexit είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί μια στενή σχέση με το Λονδίνο αλλά την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα να είναι ισοζυγισμένα. Ενώ για την προεδρία του ΕΟΦ, ανέφερε ότι η χώρα του παρουσίασε την υποψηφιότητα της χώρας του και ότι με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν, έχει καλές πιθανότητες.