Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο συνάντησης Χριστοδουλίδη -Maas

Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο συνάντησης Χριστοδουλίδη -Maas

Οι διμερείς σχέσεις που βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, θέματα που άπτονται της ΕΕ, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και την ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στο Βερολίνο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Heiko Maas.

Μετά από την κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο Υπουργοί παραχώρησαν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στη Δήλωσή του πως διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και προσεγγίσεων με τη Γερμανία σε πλειάδα Ευρωπαϊκών, περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, η οποία δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Πρόσθεσε δε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το Γερμανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας την απόλυτη προσήλωση της Ε/κυπριακής πλευράς στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans-Montana.

Σημείωσε, επίσης, πως ενημέρωσε το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με το μέλλον και τις προοπτικές της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς και για το έργο που επιτελείται στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Κύπρος, από κοινού με την Ελλάδα, με όλες τις χώρες της Ανατ. Μεσογείου, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Από δικής του πλευράς, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών στάθηκε μεταξύ άλλων στη Δήλωση του στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας που συμβάλλουν στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Maas επεσήμανε επίσης ότι το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκιας συνδέονται, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα ανοικτά θέματα στη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας του στο Βερολίνο, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει σήμερα το απόγευμα επαφές με αξιωματούχους στη Γερμανική Καγκελαρία.