Κυπριακό: Δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το δέντρο όταν κινδυνεύει όλο το δάσος

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες ένα θέατρο του παράλογου. Οι χθεσινές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τις θέσεις που κατατέθηκαν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Δυστυχώς κάποιοι παίζοντας ασυνείδητα ή συνειδητά το παιγνίδι του Τούρκων, αντί να ασχοληθούν με την ουσία των θέσεων για τη λύση του Κυπριακού προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, προβάλλοντας το «μη θέμα» των διαρροών.

Κάποιος εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί που αποσκοπούν αυτές οι διαρροές και γιατί γίνεται επικέντρωση στη διαρροή την ίδια και όχι στο περιεχόμενο των εγγράφων;

Εμείς θεωρούμε ότι η ουσία είναι στις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, να εξαφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προωθήσει τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών. Η ουσία βρίσκεται στην εμφανή αδυναμία της Κυπριακής ηγεσίας να αντιμετωπίσει την Τουρκική αδιαλλαξία. Αντίθετα συνεχίζει την ίδια πορεία των ατέρμονων υποχωρήσεων. Εδώ είναι η ουσία και όχι στην ύποπτη διαρροή ενός ανεπίσημου εγγράφου εργασίας που μοιράστηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων.

Ακόμα και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης οι Τούρκοι προωθούν για ακόμα μια φορά ως ΜΟΕ προτάσεις που αποσκοπούν την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ακόμα ένα σοβαρό σημείο το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από την Κυβέρνηση είναι ο οδικός χάρτης για τον οποίο έκανε λόγο ο κ. Οζερσάι. Γιατί δεν κάνει λόγο και για οδικό χάρτη για άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων ο κ. Οζερσάι; Χωρίς αμφιβολία προωθούνται τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιβολή άδικης λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Οζερσάι γίνεται διπλά προκλητικός όταν δηλώνει ότι οι διαρροές αποτρέπουν τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία για την επίτευξη συγκλίσεων, κατά το στάδιο του πάρε-δώσε. Να θυμίσουμε στον κ. Οζερσάι ότι τις πλείστες φορές μαθαίνουμε το τι συζητείται στις συνομιλίες από τον Τουρκοκυπριακό τύπο. Για ποια ευελιξία μιλά άλλωστε; Και για ποιο ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ; Όπως πάμε η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα ακόμα δωσε-δώσε στους Τούρκους.

Ας μην ασχολούμαστε με το δέντρο λοιπόν όταν κινδυνεύει όλο το δάσος.