ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ: “Εδώ καράβια χάνονται , βαρκούλες αρμενίζουν”…

Το «πράσινο φως» για  την αποδέσμευση του ποσού των 16,3εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση του κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών, ανάβει σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, σε έκτακτη συνεδρίασή της.

Είναι μία ακόμη κρατική «ένεση», που δεδομένο φέρεται ότι δεν θα βοηθήσει, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, τη ζημιογόνο εταιρεία. Η συνταγή της κρατικής χρηματοδότησης, ως η εύκολη και γρήγορη λύση, έχει αποτύχει μετά πολλών «επαίνων» όπου και αν έχει εφαρμοστεί και έχει προκαλέσει και κοινωνική οργή, από τους πολίτες που βλέπουν τα «ασθενή» ταμεία του κράτους να κάνουν ενέσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας στον επίσης «ασθενή» αερομεταφορέα.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, σε δημόσιες δηλώσεις τους, μιλούν με «πόνο ψυχής» για το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν τα μνημονιακά νομοσχέδια που καταργούν τις κοινωνικές παροχές, κυρίως προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Παρά ταύτα, δίνουν τη συγκατάθεσή τους στην προσωρινή οικονομική στήριξη ενός οργανισμού που φαίνεται ότι πνέει τα λοίσθια, χωρίς στρατηγικές κινήσεις αναδιάρθρωσης. Το νέο σχέδιο των Air France / ΚLM Consulting εγκρίθηκε, αλλά πότε αναμένεται να μπει σε εφαρμογή;

Το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε και στην έγκριση χαριστικών αποζημιώσεων, προφανώς για να κρατήσει σε «αδράνεια» τις συντεχνίες των εργαζομένων. Δεν  έκανε το ίδιο, όμως, για τους κατόχους αξιογράφων, τους αναπήρους, τους πολυτέκνους…

Οι πολιτικές των αναβολών, των «μεσοβέζικων» και των προσωρινών λύσεων, έχουν αποδειχτεί καταστροφικά λανθασμένες. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή το πάθημα να γίνει μάθημα, για λύσεις πραγματικά πολιτικές με ρεαλιστικούς στόχους, που θα βασίζονται σε ένα συνολικό, μακροπρόθεσμο σχέδιο αναδιάρθρωσης, και όχι στη συνεχή “αφαίμαξη” κράτους και πολιτών, με προσωρινά οφέλη.