Κυπριακές Αερογραμμές: Δύσκολη η υλοποίηση της συμφωνίας

Σήμερα το απόγευμα ο  Πρόεδρος του Δ.Σ. των Κυπριακών  Αερογραμμών κ. Σταύρου Σταύρου, προέβη σε ενημέρωση των ηγεσιών των  Συντεχνιών ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ,  ΑΣΥΣΕΚΑ και ΣΥΠΚΚΑ αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία στην οποία οι Συντεχνίες αυτές κατέληξαν κατόπιν απευθείας διαπραγματεύσεων με την Διυπουργική Επιτροπή καθώς και για  τις  δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Εταιρεία  ως προς την  υλοποίησή της.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε στα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας στην  παρουσία μελών του Δ.Σ., ο κ. Σταύρου αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για το σχεδιαζόμενο πλεονασμό προσωπικού. Χαρακτήρισε ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη την εφαρμογή της πιο πάνω  συμφωνίας, εφόσον  η Εταιρεία δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους και τις δυνατότητες  να  ανταποκριθεί στις  δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν  τόσο για τις χαριστικές αποζημιώσεις, όσο και για το  Ταμείο Προνοίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο ΓΓ της ΣΥΝΥΚΑ ΣΕΚ Ανδρέας Πιερίδης είπε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο σημεία και αφορούν αφενός σε νομικά ζητήματα που εντοπίζει το ΔΣ στο θέμα του Ταμείου Προνοίας και αφετέρου στα χρήματα που πρέπει να βρεθούν άμεσα για τις χαριστικές αποζημιώσεις.

Αρχές της εβδομάδας, είπε ο κ. Πιερίδης, θα ζητηθεί συνάντηση με την εξ Υπουργών Επιτροπή, ώστε να διευθετηθούν τα προβλήματα και να μπορέσει να αποδεσμευτεί ο αριθμός του προσωπικού που προβλέπεται από τη συμφωνία

Ανέφερε τέλος ότι η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελεί πρόταση του κράτους, ενώ είπε ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για την εφαρμογή της, καθώς περαιτέρω καθυστέρηση θα δημιουργήσει προβλήματα στην εταιρεία.

Στις δικές του δηλώσεις ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε να πλεονάσουν άμεσα οι 490 εργαζόμενοι που προβλέπεται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση δεν έχει τιμήσει μέχρι σήμερα αυτή τη συμφωνία», καθώς «δεν στηρίζει οικονομικά τις Κυπριακές Αερογραμμές» για το Ταμείο Προνοίας και τις αποζημιώσεις.

«Υπάρχουν σκοπιμότητες», συνέχισε ο κ. Νεοφύτου και είπε ότι από τις 3 Απριλίου το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να διορίσει νέο ΔΣ, ενώ δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα του παρόντος ΔΣ να συζητήσει τους τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας.

Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να συνεργαστεί άμεσα με το ΔΣ και να δώσει όλες τις διασφαλίσεις, ώστε να ξεπεραστούν τα νομικά και οικονομικά προβλήματα.