Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Σε καμία περίπτωση η επίσκεψη Μπάιντεν δεν είναι πυροτέχνημα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας της τέλεσης του μνημόσυνου των πεσόντων της Κοινότητας Έμπας στην Εκκλησία του Απόστολου Ανδρέα στην Έμπας δήλωσε, Σε καμία περίπτωση η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Αμερικής δεν είναι πυροτέχνημα.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου για την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν ο οποίος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση σιωπά και ότι αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα με στόχο την ωμή εκμετάλλευση του πόθου των Αμμοχωστιανών για επιστροφή, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε « καταγράφουμε την θέση του κ. Παπαδόπουλου αλίμονο αν ο Αντιπρόεδρος της Αμερικής ερχόταν στην Κύπρο για προεκλογικούς λόγους. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να διανοηθώ. Όσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου αντίθετα καμιά επιθυμία ή πόθο δεν προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος για την Κύπρο έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό αλλά και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε επίσης επειδή ακούγονται πολλά τελευταίως– όπως είπε-  ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως έχει υποβληθεί κινείται στο ίδιο πλαίσιο που υποβλήθηκε η πρόταση της Κυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου το 2005,   και η πρόταση της Κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια το 2010.

Άρα παρατήρησε, «  υπάρχει μια συνέχεια στην πρόταση που υπόβαλε η Κυβέρνηση και δεν είναι σε καμιά περίπτωση, ούτε αποσκοπεί να εκμεταλλευτεί να αξιοποιήσει τον πόθο των Αμμοχωστιανών αλλά και η επίσκεψη σε καμία περίπτωση δεν είναι πυροτέχνημα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο έχει να κάνει περισσότερο με θέματα ενέργειας ο κ. Χριστοδουλίδης είπε  πως σίγουρα το θέμα της ενέργειας είναι πολύ σημαντικό για την αμερικανική πλευρά  ειδικότερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Είναι ένας παράγοντας συνέχισε, ο οποίος έχει βοηθήσει σημαντικά  στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της περιοχής , και επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθεί και το θέμα της ενέργειας.