Κυβερνητικά μέτρα για τους σεισμόπληκτους

Μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων κατοίκων της Κεφαλλονιάς, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά την ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί. Συγκεκριμένα, σε όσους κατοίκους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης θα καταβληθεί ενοίκιο 2 ετών, η αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, θα δημιουργηθούν οικισμοί διαφόρων κατηγοριών προκειμένου να στεγαστούν όσοι θα αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι.

Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς. Παράλληλα, αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης πρωταρχικός στόχος και προκειμένου να διασωθεί ο τουρισμός είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα αποκατασταθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Επίσης, κύριο μέλημα η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής και είναι ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα φτάσουν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται σήμερα. Όσον αφορά στον τομέα της περίθαλψης, μετά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση.

Τέλος, συνεχίζεται ο επανέλεγχος στα κτίρια. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, αφού οι εκτιμήσεις συνεχίζονται, στο νησί έχουν καταγραφεί 600 κατοικίες κατεδαφιστέες, 1.100 με σημαντικές βλάβες, 1.400 με ελαφρότερες βλάβες οι οποίες θα επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελέγχου.