Κυβέρνηση – τραπεζίτες συνεδριάζουν για πιθανά capital controls

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) όπου ο Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της ΕΚΤ και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγηθεί στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, πρακτικά δεν έχει καμία άλλη εναλλακτική εκτός να υποχωρήσει και αποδεχθεί την πρόταση των «θεσμών», παρά να συμφωνήσει με τα capital controls. Σε διαφορετική περίπτωση, λένε, υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν αύριο το πρωί οι τράπεζες και πολύ γρήγορα να βρεθούν χωρίς ρευστότητα ώστε να εξυπηρετήσουν τις συναλλαγές.

Το Υπουργείο Οικονομικών με δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης «ποτέ δεν δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή των capital controls». Η ανακοίνωση ήρθε μετά από δηλώσεις του Υπουργού στο ραδιόφωνο του BBC όπου φέρεται είπε πως η Κυβέρνηση θα εξετάσει απόψε την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τραπεζών τη Δευτέρα.

«Ο κύβος ερρίφθη για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις εγχώριες τράπεζες», αποφαίνεται ο Γιάννης Παπαδογιάννης, και πλέον μόνο πολιτική παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο θα μπορούσε να εξομαλύνει την κατάσταση.

Οικονομολόγος μιας από τις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δήλωσε ότι «σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη καμπή των εξελίξεων», μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τους εταίρους και την προκήρυξη δημοψηφίσματος, η Κυβέρνηση, παρά να συμφωνήσει σε επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει και να αποδεχτεί την πρόταση των πιστωτών.

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλις ανοίξουν το πρωί αύριο, Δευτέρα, οι τράπεζες, να στερέψουν πολύ γρήγορα από μετρητά και να μην μπορέσουν να εκτελέσουν τις υπόλοιπες συναλλαγές τους.

Για αυτόν τον λόγο, επομένως, εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι η αυριανή ημέρα να κηρυχθεί ως «τραπεζική αργία» (γνωστός ο αγγλικός όρος Bank Holiday), για να μην προκληθεί πανικός και να δημιουργηθούν επεισόδια.

Λέγεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την αναστολή λειτουργίας των τραπεζών είναι ήδη έτοιμο και θα προωθηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.

Το Συμβούλιο αυτό είναι το θεσμικό όργανο που βάσει νόμου μπορεί να εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών την ανάγκη επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων. Μετέχουν στις συνεδριάσεις του ο Διοικητής της ΤτΕ, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Υποδιοικητής της TτΕ Ι. Μουρμούρας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στην περίπτωση που το Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας εισηγηθεί την επιβολή τραπεζικής αργίας (bank holiday) ή και capital controls, την απόφαση θα την πάρει ο Υπουργός Οικονομικών και θα ακολουθήσει η έκδοση υπουργικής απόφασης. Παράλληλα, θα πρέπει τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών να συνεδριάσουν για να λάβουν εξουσιοδότηση ώστε να μην ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα.