Κυβέρνηση Ραχόι: “Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους”

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων ο Κριστόμπαλ Μοντόρο. Ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας σε συνέντευξή του στη δημόσια ισπανική τηλεόραση ήταν κατηγορηματικός: «Δεν πρόκειται να αυξήσουμε κι άλλο τους φόρους».

Χθες Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εισηγηθεί στην Ισπανία να περιορίσει τον αριθμό των αγαθών και υπηρεσιών που έχουν μειωμένα επίπεδα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Στο πλαίσιο της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης σχετικά με το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, οι Βρυξέλλες είχαν επίσης συστήσει την αύξηση των λεγόμενων περιβαλλοντικών φόρων, ειδικά αυτού που επιβάλλεται στην κατανάλωση καυσίμων.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που ανέλαβε την εξουσία το 2011 υποσχόμενη να μην αυξήσει τους φόρους, προχώρησε παρ’ όλ’ αυτά σε πολλές αυξήσεις των φορολογικών παρακρατήσεων το 2012, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την μείωση του δημόσιου ελλείμματος: ιδιαίτερα αυξήθηκε ο ΦΠΑ, η φορολογία εισοδήματος, αλλά και πολλοί έμμεσοι φόροι, ιδιαίτερα τα τέλη για τις δικαστικές διαδικασίες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μείωσε το δημόσιο έλλειμμα στο 6,7% του ΑΕΠ της Ισπανίας το 2012, χωρίς να υπολογίζεται η οικονομική βοήθεια που πρόσφερε στον τραπεζικό τομέα, έναντι ενός 9,4% το 2011. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 6,3% που είχε διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες.

Χθες ο Μοντόρο δήλωσε ότι το οριστικό επίπεδο του ελλείμματος της Ισπανίας για το 2012 δεν θα είναι ανώτερο από το 6,7%. «Εάν δεν είναι σε αυτό το επίπεδο, θα είναι χαμηλότερο», διαβεβαίωσε.

Το τελικό μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος πρόκειται να διαβιβαστεί στις Βρυξέλλες στα τέλη του Μαρτίου, αφού συνυπολογιστούν τα ελλείμματα των αυτόνομων, περιφερειακών κυβερνήσεων, υπενθύμισε ο υπουργός.

Για το οικονομικό έτος 2013 η Ισπανία έχει στόχο να περιορίσει το έλλειμμα στο 4,5%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι θα φθάσει το 6,7%.

Η κυβέρνηση Ραχόι λέει ότι αποκλείει την επιβολή μέτρων λιτότητας, καθώς η χώρα έχει βουλιάξει στην οικονομική ύφεση και η ανεργία πλήττει πάνω από το 26% του ενεργού πληθυσμού.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση Ραχόι θέλει να μειώσει τους φόρους από το 2014.