Κυβέρνηση: Καταδικάζεται κάθε μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες 

Η Κυβέρνηση, “καταδικάζοντας κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών, στηρίζει με θέρμη και προωθεί κάθε δράση για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου της ατιμωρησίας που παρατηρείται στον τόπο μας, αλλά και για τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων”, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που διοργάνωσε το προεδρικό ζεύγος, Νίκου και Άντρης Αναστασιάδη.

Για το λόγο αυτό, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, “η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη προχωρεί στη λήψη μέτρων, με σημαντικότερο την απόφασή της στο πλαίσιο της Υπουργικής Επιτροπής Ισότητας, το Νοέμβριο του 2014, να προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, στοχεύοντας στην ενίσχυση των πολιτικών και δράσεων πρόληψης, καταστολής και προστασίας των γυναικών από όλες τις μορφές βίας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας μας”.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, “χωρίς αμφιβολία η Σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό, δεσμευτικό, διεθνές εργαλείο, το πρώτο στο είδος του, που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου και πολιτικών για την προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στην προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας και στην αποτελεσματική καταπολέμηση και τιμωρία των ενόχων”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε “για ακόμη μια φορά, για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής μας, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για προώθηση και επίτευξη πραγματικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών”.

Με την ευκαιρία των εορτασμών της 8ης του Μάρτη, συνέχισε, “ας μην σταθούμε μόνο στους διαχρονικούς συμβολισμούς της συγκεκριμένης ημέρας κι ας προχωρήσουμε όλοι και όλες ένα βήμα παραπέρα, συνοδοιπόροι στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα και ίσες ευθύνες”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι “η υποεκπροσώπηση στην πολιτική είναι χωρίς αμφιβολία δυσανάλογη με το μέγεθος και τις δυνατότητες ουσιαστικής και ποιοτικής συμβολής των γυναικών στα κοινά και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, σε συνάρτηση μάλιστα και με το επίπεδο της μόρφωσής τους”.

“Είναι γι’ αυτό τον λόγο που καλώ όλους, πολιτικά κόμματα, Βουλή των Αντιπροσώπων, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Φορείς Ισότητας, τον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών, σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία”, σημείωσε ο Ιωνάς Νικολάου.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη “να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, με στόχο την καλλιέργεια ενεργών πολιτών, με νοοτροπίες, στάσεις και συμπεριφορές που να προάγουν τις ίσες ευκαιρίες στη συμμετοχή στην πολιτική και δημόσια ζωή”.