Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ επεξεργάζονται προτάσεις για τα επιτόκια

Σε συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο με την Κυβέρνηση είναι ο ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τα θέματα των επιτοκίων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για ρύθμιση του θέματος.

Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στο ΔΗΣΥ για το ΓεΣΥ και κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των επιτοκίων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι «τα ψηλά δανειστικά επιτόκια είναι έγκλημα οικονομικό εις βάρος του συνόλου της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «στο τέλος θα πληρώσουν αυτό το έγκλημα οι ίδιες οι τράπεζες και ο Συνεργατισμός».

«Δεν μπορεί να ελπίζουμε σε επανεκκίνηση της οικονομίας με τέτοια δυσβάσταχτα δανειστικά επιτόκια», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Βουλή άφησαν αρκετό χρόνο τόσο σε ανεξάρτητούς θεσμούς όσο και στις τράπεζες και στο Συνεργατισμό να κάνουν τις προσπάθειες τους για μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

«Αυτό που ενοχλεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο» πρόσθεσε, «είναι ότι ενώ οι καταθέτες είναι εγκλωβισμένοι και δεν έχουν επιλογή, μειώθηκαν κάθετα τα καταθετικά επιτόκια, αλλά την ίδια ώρα δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε μείωση των δανειστικών επιτοκίων».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ συνεργάζεται για το θέμα με την Κυβέρνηση και επεξεργάζονται συγκεκριμένα μέτρα. «Από τη στιγμή που οι ανεξάρτητοι θεσμοί και ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν έχουν λύσει το πρόβλημα είναι απαραίτητη και αναγκαία η παρέμβαση της πολιτείας» είπε.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο και για ακόμη ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει, όπως δήλωσε, να παρέμβει η πολιτεία, και το οποίο έχει να κάνει με το ότι οι δανειζόμενοι δεν γνωρίζουν το επιτόκιο που θα πληρώνουν. «Είμαστε ενδεχομένως» ανέφερε, «η εξαίρεση στον κανόνα παγκόσμια όπου κανένας δανειζόμενος δεν ξέρει το επιτόκιο που θα πληρώνει».

Είπε ότι οι τράπεζες έβαζαν όρους έτσι ώστε ενώ η συμφωνία προέβλεπε ότι το επιτόκιο θα καθοριζόταν από το Euribor συν 2% ή σν 3%, όταν μειώθηκε το Euribor αυξήθηκαν τα ποσοστά των πρόσθετων επιτοκίων. «Είναι περιπτώσεις που ενώ η συμφωνία ήταν Euribor συν 2% σήμερα πληρώνουν 4% και 5% επιπλέον του Euribor» είπε, εξηγώντας πως κάποια μικρά γράμματα στις συμφωνίες που υπέγραφαν οι δανειζόμενοι έδιναν τη δυνατότητα στις τράπεζες να αλλάζουν κατά το δοκούν το επιτόκιο.

«Αυτές ήταν συμπεριφορές που στραγγάλισαν και στραγγαλίζουν τη δυνατότητα μείωσης της ύφεσης και δημιουργίας έστω και μικρών ελπίδων για ανάκαμψη της οικονομίας στο εγγύς μέλλον» ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στο θέμα των πιστωτικών καρτών, που σήμερα, όπως εξήγησε, λόγω του ότι τράπεζες και Συνεργατισμός δεν δίνουν περαιτέρω πιστωτικά όρια, ο απλός πολίτης εξαντλεί όλα τα περιθώρια στην πιστωτική του κάρτα.

«Δεν είναι δυνατόν αν υπάρχουν μέχρι και 20% και 22% επιτόκια πάνω στις πιστωτικές κάρτες» ανέφερε, λέγοντας ότι αυτές οι αυθαιρεσίες τυγχάνουν σοβαρότατης μελέτης εκ μέρους του ΔΗΣΥ.

«Είμαστε σε συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο με την Κυβέρνηση. Τις ίδιες έγνοιες, ανησυχίες και προβληματισμούς τις συμμερίζεται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συνεργαζόμαστε γι’ αυτά τα ζητήματα και θα έρθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι υπό μελέτη με συγκεκριμένες κατευθύνσεις» δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, εξηγώντας τέλος πως οι κατευθύνσεις αυτές σχετίζονται με το ότι «τα δανειστικά επιτόκια δεν μπορούν να συνεχίζουν να είναι 3-4 μονάδες πιο ψηλά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή η κατάσταση όπου οι τράπεζες ενώ μειώνεται το Euribor να αυξάνουν την επιπλέον χρέωση και τρίτο θα πρέπει να διευθετηθεί η κατάσταση με τις πιστωτικές κάρτες».