Κυβέρνηση δημιουργεί πειρατικό site ως αντίποινα για τον εμπορικό αποκλεισμό απο τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Αντίγκουα σχεδιάζει να ξεκινήσει μια ιστοσελίδα που θα μοιράζει ταινίες, μουσική και λογισμικό παράνομα, χωρίς δηλαδή να καταβάλει την αμοιβή στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Το νησί της Καραϊβικής θα προχωρήσει σε αυτή τη ριζοσπαστική κίνηση, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να άρουν τον εμπόρικο “αποκλεισμό” που παρεμπόδιζει το νησί από την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του WTO υπέρ της Αντίγκουα. Η χώρα ελπίζει ότι τώρα και με αυτή την κίνηση θα ανακτήσει μέρος του χαμένου εισοδήματος της.

Η Antigua είναι μια μικρή χώρα της Καραϊβικής που για χρόνια είχε μια ανθηρή βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών.

Πριν από μερικά χρόνια το 5% του συνόλου των Antiguans εργαζόταν σε online εταιρείες τυχερών παιχνιδιών. Ωστόσο, όταν οι ΗΠΑ εμπόδισαν στο νησί την πρόσβαση στην αγορά η βιομηχανία κατέρρευσε.

“Αυτό που κάποτε ήταν μια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία στη χώρα μας και απασχολούσε σχεδόν το 5% του πληθυσμού μας έχει σήμερα συρρικνωθεί στο μηδέν,” ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής της Αντίγκουα στο Λονδίνο, Carl Roberts.

Ελπίζοντας να ξαναφτιάξουν την επιχείρηση των online παιχνιδιών στην Αντίγκουα κατέθεσαν ένσταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) την οποία και κέρδισαν.

Το 2005, ο WTO έκρινε ότι η άρνηση των ΗΠΑ να αφήσει την Αντίγκουα χωρίς εταιρείες τυχερών παιχνιδιών παραβιάζει αρχές του ελεύθερου εμπορίου και ότι σαν εγχώριες εταιρείες θα έπρεπε να λειτουργούν ελεύθερα. Το 2007, ο WTO προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και χορήγησε στην Αντίγκουα το δικαίωμα να μην πληρώνει πνευματικά δικαιώματα των ΗΠΑ αξίας μέχρι και 21 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Το TorrentFreak ενημερώθηκε από μια πηγή κοντά στην κυβέρνηση της Αντίγκουα ότι η χώρα σχεδιάζει τώρα να επωφεληθεί από αυτή την απόφαση. Οι αρχές λοιπόν θέλουν να ξεκινήσουν μια ιστοσελίδα διαμοιρασμού αρχείων από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σε χρήστες από όλο τον κόσμο, χωρίς να αποζημιώνει τους παραγωγούς.

Ο δικηγόρος της Αντίγκουα Mark Mendel ανέφερε στο TorrentFreak ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες ακόμα. Ωστόσο, τόνισε ότι ο όρος “πειρατεία” δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση, καθώς ο WTO έχει χορηγήσει στην Αντίγκουα το δικαιοδοσία να το κάνει.

“Δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που μπορεί να μας σταματήσει να το κάνουμε, αφού έχουμε ήδη την έγκριση από το διεθνές διοικητικό όργανο του WTO», είπε ο Mendel.

“Αν η Αντίγκουα προχωρήσει με αυτό της το σχέδιο και η κυβέρνησή τους επιτρέψει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εταιριών των ΗΠΑ, θα βλάψει μόνο τα συμφέροντα της,” προειδοποίησαν οι ΗΠΑ με μια επιστολή τους στον WTO τον περασμένο μήνα και συνεχίζουν:

«Η κυβέρνηση που εξουσιοδοτεί την πειρατεία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες για μια διευθέτηση που θα παρέχει πραγματικά οφέλη για την Αντίγκουα. Θα χρησιμεύσει επίσης σαν ένα σημαντικό εμπόδιο για τις ξένες επενδύσεις στην οικονομία της Αντίγκουα, ιδιαίτερα από βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας ” .

Η Αντίγκουα φαίνεται ότι δεν φοβάται αυτές τις απειλές και συνεχίζει με το σχέδιό της.

 

Πηγή: iguru.gr