Κυβέρνηση: “για κάθε ευρώ φόρο, ένα ευρώ ελάφρυνσης”

Στο σκέλος των αντισταθμιστικών μέτρων, που θα ληφθούν ως “αντάλλαγμα” για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, εστιάζουν στελέχη της κυβέρνησης σχολιάζοντας την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup, που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Τη γραμμή “για κάθε ευρώ φόρο, ένα ευρώ ελάφρυνσης” έδωσαν σε συνεντεύξεις τους ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Ο κόσμος μπορεί να το σκεφτεί σαν έναν καθρέφτη. Δηλαδή εάν έχουμε ένα μέτρο που επιβαρύνει θα έχουμε και ένα μέτρο που θα ελαφρύνει. Δηλαδή εάν μειωθεί το αφορολογητο θα πρέπει να δουμε πόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί απο αυτή την παρέμβαση και αντιστοίχως να ελαφρύνουμε ας πουμε τον ΕΝΦΙΑ”, είπε ο κ.Παππάς στον Ant1. Δήλωσε ότι τα στρώματα που επηρεάζονται από τη μείωση του αφορολόγητου θα πρέπει να επωφεληθούν από τα αντισταθμιστικά μέτρα. Επιβεβαίωσε ότι παραμένει η διαφωνία με το ΔΝΤ για το ύψος των μέτρων που πρέπει να νομοθετηθούν προληπτικά, επισημαίνοντας όμως ότι και το Ταμείο έχει μετακινηθεί από την αρχική του απαίτηση για 2% μέτρα λιτότητας στο ότι θα υπάρχει ένα μηδενικό καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Yπογράμμισε ότι θα υπάρχει “ταυτόχρονη ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων” και εξήγησε ότι “οποιοδήποτε πρόσθετο δημοσιονομικό αποτέλεσμα παράγουν τα μέτρα πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα νομοθετημένο και το μέτρο το οποίο ελαφρύνει”.

Ειδικότερα στο ερώτημα εάν θα προνομοθετηθεί η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του είπε ότι εφόσον αποδώσουν τα προληπτικά μέτρα θα ληφθούν και μέτρα θετικά, ο κ.Παππάς είπε ότι η συμφωνία σημαίνει πως όποιο αποτέλεσμα δημοσιονομικό παράγουν τα μέτρα που επιβαρύνουν πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα νομοθετημένο και το μέτρο που θα ελαφρύνει. Εφερε ως παράδειγμα το θέμα του ασφαλιστικού, επισημάινοντας ότι θα πρέπει να δουμε πως θα ελαφρύνουμε τις κατηγορίες που έχουν επιβαρυνθεί. “Πράγματι ο διαβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, θα πρέπει τώρα να συζητήσουμε με προσοχή τις λεπτομέρειες”, παραδέχθηκε, αλλά επικαλέστηκε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί κατά της λιτότητας για να υποστηρίξει ότι δε θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.

“Το σίγουρο είναι ότι θα είναι μηδενικό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα”, τόνισε σημειώνοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ στην εστίαση αφορά στην τσέπη κάθε πολίτη  και πρόσθεσε ότι “η σημερινή εξέλιξη παρασύρει μια επιχειρηματολογία που λέει de facto ότι αν καθυστερείς στη διαπραγμάτευση κατά ανάγκη τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Δεν αποδεικνύεται αυτό”.

Επιβεβαίωσε την ύπαρξη πακέτου 3 δισ. ευρώ, από την παγκόσμια τράπεζα, για τα επόμενα 2,5 χρόνια που θα πάει αποκλειστικά στην ανάπτυξη με στόχο 100.000 νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι “μηδενικά μέτρα, αναπτυξιακό πρόγραμμα 3 δισ. και οι εξελίξεις στη Ευρώπη θα οφελήσουν τις ελληνικές θέσεις”.

Τέλος ο υπουργός εκτίμησε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρώσουν το έργο τους εντός Μαρτίου και “μέσα στην ‘Ανοιξη, στην επόμενη ή μεθεπόνη συνεδρίαση του Δ.Σ ΕΚΤ θα επιτευχθεί η ποσοτική χαλάρωση”.

Ως πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε και ο κ.Τζανακόπουλος τη σημερινή συμφωνία, δεδομένου ότι μετά από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε η επιδίωξη της κυβέρνησης για συμφωνία που δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλες οι πλευρές αποδέχονται και αναγνωρίζουν «τις εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία με βασικό περίγραμμα και στόχο τη συζήτηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που όμως δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθούν μεταρρυθμίσεις σε σειρά από πεδία, «αλλά οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού».

«Πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή όλα αυτά που συζητούσαμε επί ενάμιση χρόνο περίπου για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα μετά το 2019 δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι δεν θέλει να θέσει τεχνητά χρονοδιαγράμματα, ωστόσο είπε ότι «η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων θα είναι σύντομη, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε πάρα πολύ γρήγορα σε μια συμφωνία, γιατί κανείς αυτή τη στιγμή, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ούτε από το ΔΝΤ, θέλουν περαιτέρω κωλυσιεργία από τη στιγμή που υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».

Σημείωσε πως το βασικό μήνυμα δόθηκε και ότι με βάση αυτό «επανέρχεται η σταθερότητα, κλείνουν τα κινδυνολογικά σενάρια που διακινούνταν από διάφορες πολιτικές πλευρές και άλλες πλευρές το προηγούμενο διάστημα και με ηρεμία και ψυχραιμία θα μπορέσουμε να έχουμε πάρα πολύ σύντομα μια καλή συμφωνία που θα εμπεδώσει το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

AdTech Ad