ΚΤΚ: Ο Συνεργατισμός δεν χρειάζεται πέραν του 1,5 δις για ανακεφαλαιοποίηση

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Η Σημερινή», με τίτλο «Άλλα 3 δις για τον Συνεργατισμό», η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοινώνει τα ακόλουθα:

– Οι κεφαλαιουχικές ανάγκες του Συνεργατισμού έχουν υπολογιστεί από την Τρόικα και την ΚΤΚ στο €1,5 δισ. αφού λήφθηκαν υπόψη οι ζημιές που, ενδεχομένως, να προκύψουν από το ακραίο σενάριο της PIMCO. Οι υπολογισμοί αυτοί αφορούν όλα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και όχι μόνο τα 17 που συμμετείχαν στο δείγμα της PIMCO. Οπότε σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται θέμα επιπρόσθετων αναγκών από ενδεχόμενη επαλήθευση του ακραίου σεναρίου της PIMCO και ως εκ τούτου, το δημοσίευμα κρίνεται ως άκρως παραπλανητικό.

– Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων την περασμένη Παρασκευή (09.08.2013), ο Διοικητής της ΚΤΚ κ. Δημητριάδης είχε αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις το ακραίο σενάριο της PIMCO, σε σχέση με της μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, έχει ξεπεραστεί. Δεν είχε αναφέρει ότι οι ζημιές του Συνεργατισμού για το 2012 είναι χειρότερες από αυτές που αναφέρονται στο ακραίο σενάριο της PIMCO. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα, σε ότι αφορά τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, είναι πολύ καλύτερα από το σενάριο της PIMCO.

– Η στρατηγική που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και το επικείμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να διορθωθούν όλες οι αδυναμίες και τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

– Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ):
http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2013/cr13125.pdf , στη σελίδα 16, υπάρχει αυτούσια αναφορά, στην οποία γίνεται αναφορά ότι το ΔΝΤ κρίνει ότι ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας στην Κύπρο είναι βιώσιμος, η ανακεφαλαιοποίηση του θα γίνει με κρατική στήριξη και χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών.

Καταλήγοντας, η ΚΤΚ σημειώνει, για ακόμα μια φορά, ότι ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος από τους δανειστές μας, μετά από λεπτομερή και ενδελεχή μελέτη όλων των δεδομένων και για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι μπορεί να παραχωρηθεί το ποσό των €1,5 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση του.