ΚΣΣΕ: Το Αφγανιστάν καλύπτει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου

Σε συνεδρίαση της σήμερα, η κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενέκρινε την έκθεση του Βρετανού Σοσιαλιστή βουλευτού Λόρντ Τομιλινσον, με βάση την οποία καλούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση για την μείωση της παραγωγής οπίου και ηρωίνης στο Αφγανιστάν και για την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο, καλύπτοντας το 88% της παγκόσμιας παραγωγής μεταξύ 2005 και 2010.

Ο αριθμός των παράνομων εργαστηρίων επεξεργασίας οπίου και ηρωίνης στο Αφγανιστάν κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 μονάδων ενώ η ετήσια παραγωγή ηρωίνης σ` αυτή τη χώρα φθάνει τους 400 τόνους περίπου.

Ο εισηγητής σημείωσε ότι, παρόλο που το 90% της παραγωγής οπίου προέρχεται από το Αφγανιστάν μόνο το 2% των διακινούμενων ποσοτήτων έχει κατασχεθεί επιτόπου.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι οι κύριοι καταναλωτές της ηρωίνης και περίπου 5.700 θάνατοι ετησίως οφείλονται στη χρήση οπιοειδών στην ΕΕ καθώς και στην Κροατία, τη Νορβηγία και την Τουρκία.

Μόνο στη Ρωσία, τονίζεται, πάνω από 6.300 θάνατοι αποδόθηκαν σε κατάχρηση οπιοειδών το 2010.

Στην έκθεση της η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μία πιο αποτελεσματική διεθνής συνεργασία, για την καταπολέμηση της καλλιέργειας της παπαρούνας, της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών και της εξάρθρωσης των δικτύων διανομής τους από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη.