Κρυπτονομίσματα: Αδέρφια πόνταραν $8.000 σε νέο κρυπτονόμισμα και σε μια νύχτα… έβγαλαν $9 εκατ.!

Το πρωί της 17ης Απριλίου, σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης, δύο αδέρφια ξύπνησαν για να δουν μία ευχάριστη έκπληξη: Όσο κοιμόντουσαν είχαν κυριολεκτικά γίνει εκατομμυριούχοι εν μία νυκτί. Τώρα, η παροιμία λέει πως κοιμούνται και η τύχη τους δουλεύει, αλλά για τον 38χρονο Τόμι και τον 42χρονο Τζέιμς, την δουλειά την έκανε μία τολμηρή τους επένδυση.

Πρόσφατα, οι δύο άνδρες είχαν επενδύσει μερικές εκατοντάδες δολάριο στο shiba inu coin, ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο εμπνευσμένο από το περίφημο dogecoin, δηλαδή ένα κρυπτονόμισμα– ανέκδοτο εμπνευσμένο από ένα κρυπτονόμισμα-ανέκδοτο.

Σίγουρα, το να επενδύεις στα λεφτά σου στην παρωδία μίας παρωδίας φαντάζει παρακινδυνευμένο. Αλλά ένας φίλος των αδερφών και γνώστης τους θέματος κατάφερε να τους πείσει πως το shiba inu coin, που τότε δεν κόστιζε ούτε ένα σεντ, είχε μεγάλες προοπτικές εξέλιξης. Προφανέστατα, ο φίλος τους είχε δίκιο.

Ούτε δύο μήνες δεν έχουν περάσει από τότε, μα οι ζωές τους έχουν αλλάξει δραματικά. Είχαν πια φτάσει τα γενέθλια του πατέρα τους και αντί απλώς να του δώσουν μία ευχητήρια κάρτα, αποφάσισαν να καλωσορίσουν και εκείνον στο κλαμπ των εκατομμυριούχων.

Φυσικά, δεν είναι μόνο το shiba inu coin που έχει ανθίσει τους τελευταίους μήνες, όσο εντυπωσιακό και να είναι το ράλι του. Μετά από χρόνια στο παρασκήνιο και τα διαδικτυακά φόρουμ, το bitcoin και άλλα «εναλλακτικά νομίσματα» (alt-coins) έχουν τραβήξει την προσοχή όχι μόνο των ιδιωτών επενδυτών, αλλά και της Wall Street. Το ενδιαφέρον σε αυτά είναι πιο ψηλό από ποτέ, με την τιμή του bitcoin να παρουσιάζει αύξηση 70% από την αρχή του έτους, ενώ το ether έχει ανέβει 500% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Και βέβαια, υπάρχει και το dogecoin, η τιμή του οποίου έχει ενισχυθεί κατά 11,000%.

Όπως εκμυστηρεύτηκαν στο CNN, ο Τόμι και ο αδερφός του αναλογίζονταν τις ιστορίες ανθρώπων που πλούτισαν γιατί επένδυσαν στο σωστό κρυπτονόμισμα την σωστή στιγμή, προτού ο καθένας τους αγοράσει shiba inu coin αξίας 200 δολαρίων. Έπειτα, έπεισαν και την μητέρα και την αδερφή τους να βάλουν από 100 δολάρια η κάθε μία, παρά τις αμφιβολίες που εξέφρασαν. Συνολικά, η οικογένεια επένδυσε σχεδόν οκτώ χιλιάδες δολάρια.

Πριν από το χτύπημα της πανδημίας, το κύριο εισόδημα των αδερφών ερχόταν από την βιντεοσκόπηση γάμων. Όμως ξαφνικά, αντί για τις συνηθισμένες 30 με 40 γαμήλιες τελετές κάθε χρόνο, το 2020 κάλυψαν μόλις οκτώ. Έλα που μία μέρα των Απρίλη, όταν όντως είχαν δουλεία, αδυνατούσαν να συγκεντρωθούν. Κοιτούσαν κάθε λίγο το κινητό τους, γιατί πλέον τα shiba inu coin τους άξιζαν 100.000 δολάρια και η αξία τους συνέχιζε να ανεβαίνει.

Μόλις μερικές ημέρες αργότερα, τα 7,900 δολάρια της οικογένειας είχαν γίνει εννιά εκατομμύρια. Το shiba inu coin, παράλληλα, έμεινε στα πρωτοσέλιδα, αφότου ο συνιδρυτής του ethereum blockchain, Vitalik Buterin, δώρισε shiba inu coin αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσει στην μάχη της Ινδίας με την Covid-19. Πλέον, υπάρχουν και μερικοί αμερικανοί επώνυμοι, σαν τον Νικ Κάρτερ των Backstreet Boys, οι οποίοι εκφράζουν δημοσίως την πίστη τους στο κρυπτονόμισμα.

Πάντως, ο Τόμι και ο Τζέιμς αντιλαμβάνονται πως η δική τους περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια. Οι δύο άνδρες φρόντισαν να υπογραμμίζουν πως επενδύσεις σαν την δική τους, σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν δημιουργηθεί ως αστεία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.