Κρούσματα κορωνοϊού σε υπεραγορές και «παρακοή» διατάγματος

Από το περασμένο Σάββατο δόθηκε στη δημοσιότητα πληροφορία, για κρούσματα κορωνοϊού σε υπεραγορά στη Λευκωσία.

Στη συγκεκριμένη υπεραγορά είχε αναφερθεί τις προηγούμενες μέρες για κρούσμα σε άλλο υποκατάστημά της όπου όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της ι΄διας της ετοαρείας, εκτός από τα απαραίτητα μέτρα απολύμανσης, απομακρύνθηκαν και όλοι οι υπάλληλοι και αντικαταστάθηκαν όπως προνοεί το σχετικό διάταγμα.

«Με βάση το διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ από τις 15/4 το βράδυ, οι επιχειρήσεις ή/και δημόσιες υπηρεσίες όπου εντοπίζονται κρούσματα οφείλουν να κάνουν απολύμανση, να απομακρύνουν το προσωπικό που εργαζόταν μαζί με το θετικό άτομο και να το αντικαταστήσουν με άλλο προσωπικό για περίοδο 14 ημερών, αλλιώς δεν τους δίνεται έγκριση επαναλειτουργίας.

Επίσης, σύμφωνα με το διάταγμα, ανακοινώνεται εντός 24 ωρών το όνομα και η διεύθυνση της επιχείρησης. Ακόμα, σύμφωνα και πάλι με το Διάταγμα, όλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε εργαστηριακή εξέταση όλου του προσωπικού τους που εργάζεται σε πόστα της εφοδιαστικής αλυσίδας (διανομείς, παραγωγή τροφίμων/ποτών, εξυπηρέτηση κοινού κοκ), είτε δωρεάν μέσω του προγράμματος για τον έλεγχο 20.000 εργαζομένων είτε ιδιωτικά με το κόστος να επωμίζεται ο εργοδότης. »

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο από τις αρμόδιες αρχές, είναι το εξής: Όπως προνοεί το σχετικό διάταγμα είναι υποχρέωση της εκάστοτε υπεραγοράς να αντικαταστήσει τους υπάλληλους με άλλο προσωπικό για 14 μέρες.

Δυστυχώς όμως στο συγκεκριμένο υποκατάστημα υπεραγοράς, όχι μόνο δεν ανατικατέστησαν το προσωπικό, δεν έχουν δοθεί ούτε καν όδηγίες για να προχωρήσουν σε εργαστηριακή εξέταση με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των υπαλλήλων.

Όσον αφορά την απαίτηση κάποιων οργανώσεων για επέκταση των δωρεάν τεστ από τη Κυβέρνηση ας μην ξεχνάμε ότι οι υπεραγορές απεκόμισαν τεράστια κέρδη εν μέσω πανδημίας και καραντίνας. Οι πολίτες έχουν προβεί σε ένα πρωτοφανές καταναλωτικό παραλήρημα… Σε πολλές υπεραγορές είδαμε άδεια ράφια…

Είναι άδικο λοιπόν οι υπεραγορές να περιμένουν από τη Κύβέρνηση να πληρώσει τα τεστ για το προσωπικό τους και ειδικότερα όταν πληρώνουν  χιλιάδες ευρώ για διαφημίσεις για την υγεία και ασφάλεια των υπαλλήλων τους να μην νοιάζονται και να περιμένουν από την Κυβέρνηση να πληρώσει….

Επίσης ας μας πει το Υπουργείο Υγείας, ποιος είναι ο αρμόδιος για να ελέγξει αν τηρήθηκαν τα διατάγματα;