“Κριτήριο το συμφέρον του τόπου και όχι τα κομματικά παίγνια”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης των τριών νέων Υπουργών, δήλωσε ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας ως θεματοφύλακας της ενότητας και όχι ο άνθρωπος Νίκος Αναστασιάδης ήταν αυτός που τελικά καθόρισε τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Δεν θα σας αποκρύψω πως τις τελευταίες μέρες βρέθηκα μπροστά σε βασανιστικά διλήμματα, διλήμματα και επιλογές που έφερναν τις συνταγματικές επιλογές και τη πολιτική δεοντολογία σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα συναισθήματα απέναντι σε καταξιωμένους συνεργάτες», ανέφερε στη ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Διλήμματα αν θα έπρεπε να σεβαστώ μια αβάσιμη και αδικαιολόγητη απόφαση ή αν θα αποδεχόμουν τους κανόνες της πολιτικής ηθικής όπως διαπλάστηκαν στο πολιτικό μας σύστημα», είπε.

Τόνισε όμως ότι ο ίδιος έκρινε «πως ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας έπρεπε να υπερισχύσει του ανθρώπου Νίκου Αναστασιάδη και πως σαν θεματοφύλακας της ενότητας αποδέχθηκα με θλίψη την παραίτηση τριών καταξιωμένων και στενών μου συνεργατών».

Σημείωσε δε ότι «το μόνο του κριτήριο είναι το καλώς νοούμενου συμφέρον του τόπου και όχι τα όποια κομματικά παίγνια».

Για τους νέους Υπουργούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε την άριστη τεχνοκρατική κατάρτιση και τη διακεκριμένη παρουσία τους στην κοινωνία.

Πρώτος έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ο Υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος, ακολούθησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης και ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.