Κριστίν Λαγκάρντ: Η παγκόσμια οικονομία ωφελήθηκε από τα αρνητικά επιτόκια

Υπέρ των αρνητικών επιτοκίων τάχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρισκόταν σε χειρότερη φάση, δίχως τις πρωτοβουλίες των κεντρικών τραπεζών.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg είπε χαρακτηριστικά «Θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα» και εκτίμησε ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανάπτυξη θα ήταν «σε σαφώς χαμηλότερο» επίπεδο. «Τα αρνητικά επιτόκια ήταν μία θετική πράξη από τις κεντρικές τράπεζες» πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Αναφερόμενη στην κινεζική οικονομία, η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ είναι πιθανόν να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 6,3%, λόγω των σχεδιαζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων στήριξης. Η πρόβλεψη μπορεί να αυξηθεί «λίγο περισσότερο» μετά την αξιολόγηση του οικονομικού πακέτου, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, δήλωσε. «Πιστεύουμε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοσθούν και τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν κατευθυνθούν προς τους πιο αποτελεσματικούς μοχλούς στις κοινωνίες», τότε η συνταγή θα είναι πολύ καλή για να συνεχίσει η Κίνα να έχει μία ποιοτική ανάπτυξη», σημείωσε η Λαγκάρντ.