ΚΡΕΤΥΚ-ΚΕΠΑ: Κατάρτιση Κύπριων τεχνικών για το φυσικό αέριο

Τις μελλοντικές ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό που θα προκύψουν με την έναρξη των κατασκευών του τερματικού στο Βασιλικό το 2016, για λογαριασμό της εταιρείας Noble, και θα συνεχίσουν στα επόμενα δέκα χρόνια με την αξιοποίηση των τεμαχίων 2, 3, 9, 10 και 11 από τις εταιρείες ΕΝΙ/KOGAS και Total, συζήτησαν ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας και ο Διευθυντής του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου (ΚΕΠΑ) Ντίνος Καθητζιώτης.

Έγινε ενημέρωση από τον κ. Έλληνα για τις τελευταίες εξελίξεις για την ετοιμασία ενός πλάνου κατάρτισης Κυπρίων τεχνικών ώστε να είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το έτος 2016. Η ΚΡΕΤΥΚ ετοιμάζει σχετική μελέτη για ανάγκες κατάρτισης προσωπικού σε συνεργασία με την εταιρεία Νoble και θα είναι σε θέση για συζήτηση με το KEΠA τον προσεχή Απρίλιο με στόχο την από κοινού κατάρτιση ενός πλαισίου δράσης.  Συζητήθηκε και το  χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης πτυχών της βιομηχανίας που είναι συνδεδεμένες με το φυσικό αέριο και οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν σ’ αυτές σε καταρτισμένο προσωπικό.

«Έχουμε μόνο τρία χρόνια στη διάθεσή μας για προετοιμασία και η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη», ανέφερε ο κ. Έλληνας.  Πέρα από τον πρωταρχικό στόχο της εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο τέλος του 2019, ο άλλος σημαντικός επιπρόσθετος στόχος της ΚΡΕΤΥΚ είναι να συμβάλει στον ανώτατο δυνατό βαθμό στην αύξηση της απασχόλησης Κυπρίων στον τομέα αυτό.