Κρεμλίνο: ”Βασικός στόχος” των Panama Papers ήταν ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ο βασικός στόχος» των Panama Papers, που αποκαλύπτουν ότι πρόσωπα του περιβάλλοντός του, και συγκεκριμένα στενοί του φίλοι, εμπλέκονται στη μεταφορά κεφαλαίων σε υπεράκτιες εταιρείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καταγγέλλοντας μία δημοσιογραφική έρευνα «που βρίθει εφευρημάτων» και «πλαστών στοιχείων» που στόχο έχουν «να αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα.
«Ο Πούτιν, η Ρωσία, η χώρα μας, η σταθερότητά μας, οι προσεχείς εκλογές είναι ο κύριος στόχος. Ο στόχος είναι η αποσταθεροποίηση» της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει «τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο» ως προς τον πρόεδρο της Ρωσίας στην έρευνα αυτή η οποία, κατά τη γνώμη του, πραγματοποιήθηκε από «πρώην πράκτορες της CIA ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

«Την ξέρουμε καλά αυτήν την αυταποκαλούμενη δημοσιογραφική κοινότητα. Υπάρχουν πολλοί στους κόλπους της για τους οποίους η δημοσιογραφία δεν είναι η κύρια δραστηριότητα. Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών»

Υποψίες για το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο περίγυρός του διαθέτουν μία κολοσσιαία περιουσία κρυμμένη σε φορολογικούς παραδείσους είχαν έλθει στην επιφάνεια από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks το 2010, όταν διέρρευσε ο τεράστιος όγκος των αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Panama Papers, το στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας έχει συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα αρχεία αποκαλύπτουν ένα δίκτυο μυστικών offshore συναλλαγών και δανείων, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οδηγεί κατευθείαν στον κλειστό κύκλο του Πούτιν. Αν και το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κάποιο από τα αρχεία, αποκαλύπτεται ότι οι φίλοι του έχουν κερδίσει εκατομμύρια από συναλλαγές που δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την «εποπτεία» του. Ο στενός του φίλος Σεργκέι Ρολντούκιν εμφανίζεται να κατέχει τουλάχιστον επτά υπεράκτιες εταιρείες στον Παναμά, στις Παρθένες Νήσους, στο Μπελίζ…Στο επίκεντρο των συναλλαγών βρίσκεται η Bank Rossia, και ο βασικός της μέτοχος και στενός φίλος του Πούτιν Γιούρι Κοβαλτσόφ. Τα ίχνη των συναλλαγών αυτών ξεκινούν από τον Παναμά και περνούν μέσω της Ρωσίας, της Ελβετίας και της Κύπρου για να φθάσουν στους υπόλοιπους φορολογικούς παραδείσους.

«Αυτή η Πουτινοφοβία στο εξωτερικό έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που τελικά είναι ταμπού να πει κανείς κάτι καλό για τη Ρωσία, ή για πράξεις της Ρωσίας ή για ρωσικά επιτεύγματα. Αλλά είναι must να λέγονται κακά πράγματα, πολλά κακά πράγματα, και όταν υπάρχει κάτι να ειπωθεί τότε αποκρύπτεται. Αυτό είναι προφανές για εμάς», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απευθυνόμενος στα αντανακλαστικά της ρωσικής κοινής γνώμης.

Check Also

ΗΠΑ – Υπόθεση «kids for cash»: Δικαστές έστησαν κομπίνα για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές φυλακές

Δύο πρώην δικαστές της Πενσιλβάνια που επινόησαν ένα σχέδιο για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές …

Βρετανία: Η Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά στην κούρσα για την πρωθυπουργία

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά του αντιπάλου της, του Ρίσι Σούνακ, …