Κρίσιμο ζήτημα η διαχείριση των προβλημάτων αγωγής των μαθητών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του χαιρετισμό του στο 28ο Συνέδριο της Χριστιανικής Ένωσης Κυπρίων Επιστημόνων, επεσήμανε ότι η διαχείριση της πολυμορφίας του μαθητικού πληθυσμού και των προβλημάτων αγωγής είναι στις μέρες μας ζωτικής σημασίας, και αυτό αναδεικνύει τις αυξημένες υποχρεώσεις της οικογένειες, της εκπαιδευτικής κοινότητας και γενικά του σχολείου.

Στο χαιρετισμό που διάβασε ο Υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η ανάγκη ευαισθητοποίησης της οικογένειας και του σχολείου στη διαχείριση των προβλημάτων αγωγής, είναι θέμα άκρως ενδιαφέρον όσο και επίκαιρο. «Οι σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις όπως είναι οι μετακινήσεις των οικονομικών μεταναστών και η οικονομική κρίση από τα οποία επηρεάστηκε σε μέγα βαθμό και η κυπριακή κοινωνία, καθώς και το δικαίωμα κάθε παιδιού για πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, έχουν αναδείξει την πολυμορφία του μαθητικού πληθυσμού και των προβλημάτων αγωγής».

Κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με τα άλλα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι κάθε παιδί μεταφέρει στο σχολείο το δικό του κόσμο, που είναι συνάρτηση του κοινωνικού, πολιτισμικού, οικογενειακού του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τον ψυχισμό και τις δικές του δυνατότητες για μάθηση. «Μαθητές και μαθήτριες, Κύπριοι και αλλοδαποί, μαθητές ευφυείς και μαθητές με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες, μαθητές από μονογονεϊκές οικογένειες, μαθητές που ζουν σε άνετες συνθήκες, αλλά και άλλοι που βιώνουν τη φτώχεια και τη βία, και πολλά άλλα, αποτελούν τη σύνθεση μιας σχολικής τάξης».

Οι ιδιαιτερότητες αυτές, σημείωσε, διαγράφουν έναν δύσκολο και απαιτητικό ρόλο για την οικογένεια και τον εκπαιδευτικό. Όλα αυτά, συνέχισε, πρέπει να προκαλούν την ευαισθητοποίηση και καθιστούν αναγκαία τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, της διεύθυνσης των σχολείων και των γονέων. Αλλά και το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι το σχολείο και η οικογένειά του συνεργάζονται από κοινού για το δικό του καλό.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Χριστιανική Ένωση Κυπρίων Επιστημόνων αφιέρωσε το φετινό της συνέδριο σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα για την κοινωνία και ιδιαίτερα, τα παιδιά μας. Σημείωσε επίσης ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας για την αγωγή των παιδιών είναι γνωστό και εκφράζεται έμπρακτα με την υλική και άλλης μορφής στήριξή της. Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι τα πορίσματα του συνεδρίου, τα οποία και θα αναμένουμε, θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη τρόπων συνέχισης και εμπλουτισμού αυτού του ενδιαφέροντος.