Κρίσιμη μέρα στο Βερολίνο: Ο Γκουτέρες κρατά το κλειδί, θα ξεκλειδώσει όμως;

Ανταπόκριση από Βερολίνο

Ο Γκουτέρες κρατά το κλειδί, θα ξεκλειδώσει όμως;

Με ανοικτή όχι μόνο την ατζέντα, αλλά και με όλα τα πιθανά σενάρια πραγματοποιείται στις 2030 απόψε η Τριμερής του Βερολίνου. Εκεί όπου είναι στραμμένα όλα τα φώτα του Κυπριακού, με τον Γενικό Γραμματέα να έχει άλλη μια χρυσή ευκαιρία να παίξει…μπάλα και ως καλό δεκάρι στο γήπεδο, να καθοδηγήσει τους δύο ηγέτες.

Ο ίδιος συγκάλεσε το δείπνο και ο ίδιος έχει την ανάγκη να πιστωθεί μια έστω μικρή επιτυχία στο Κυπριακό το οποίο βολοδέρνεται μετά το Κραν Μοντάνα σε ατραπούς επικίνδυνες και εκτός των παραμέτρων του οργανισμού που ηγείται.

Χωρίς φλας και με ερωτηματικά

Η κίνηση του γραφείου του ΓΓ στη Νέα Υόρκη να μην επιτρέψει τη δημοσιογραφική αποτύπωση της αποψινής συνάντησης (απαγορεύτηκε η είσοδος κινηματογραφικών συνεργείων ή/και φωτογράφων – μόνο μια φωτογραφία θα βγάλουν τα Η.Ε την οποία θα προβωθήσουν στις δύο πλευρές) έχει αρκετές ερμηνείες. Εκ των οποίων οι σημαντικότερες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η laimitomos.com, από ανώτατες διπλωματικές πηγές, είναι:

Ο Γ.Γ έχοντας χρεωθεί δύο αποτυχίες σε Γενεύη και Κραν Μοντανά δεν θέλει να χρεωθεί άλλη μία και κρατά χαμηλούς τόνους ώστε να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ήταν άνθρακας ο θησαυρός
Ενισχύει τον άτυπο χαρακτήρα της συνάντησης προσφέροντας άπλετη ελευθερία στους δύο ηγέτες να ανοιχθούν και να συζητήσουν με ειλικρίνια, ποντάροντας ότι αυτό θα του ξεκαθαρίσει το σκηνικό και θα μπορέσει να εντοπίσει το κοινό εκείνο έδαφος που θα του επιτρέψει επιπλέον κινήσεις.

Εφικτό σενάριο και ευκταίο

Το εφικτό σενάριο για την αποψινή κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού, όπως πληροφορείται η laimitomos.com που καλύπτει δημοσιογραφικά τη συνάντηση στο Βερολίνο, είναι μετά τις διαβουλεύσεις, το δείπνο και ότι άλλο φέρει η μέρα, να υπάρξει μία γραπτή δήλωση από τον Αντόνιο Γκουτέρες με την οποία να πιστοποιεί πρόοδο και συναντίληψη και να ανοίγει, χωρίς δεσμεύσεις, το δρόμο για το επόμενο βήμα, που είναι η άτυπη πενταμερής.

Κάτι που λόγω Τουρκίας, η οποία έθεσε τα γνωστά βέτο, να μην υπάρξουν δηλαδή εκπλήξεις (συμφωνία επί των όρων αναφοράς) και να μην συγκληθεί διάσκεψη τώρα (δεν βιάζεται και περιμένει τις εκλογές στα κατεχόμενα) θα αποτυπώνεται ως “εμπλοκή και των υπολοίπων εμπλεκόμενων μερών.

Αν υπάρχει ένα ερωτηματικό, αυτό δεν αφορά στην Ε/κ πλευρά, αλλά στο πως ο “περιθωριοποιημένος” από την Τουρκία Ακιντζί θα επιλέξει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που έχει ενώπιον του για να διαφοροποιηθεί από την Άγκυρα και να εκμεταλλευτεί τα ισχυρά αντανακλαστικά του μέρους εκείνων των Τ/κ που επιθυμούν διακαώς λύση του Κυπριακού.

Λουτ και διεργασίες….

Η μέρα στο Βερολίνο και το γνωστό ξενοδοχείο Αντλο Κεμπίνσκι, όπου κατέλυσαν οι αντιπροσωπείες και των δύο κοινοτήτων, ξεκινά με συναντήσεις τς κυρίας Λουτ με τους διαπραγματευτές Μαυρογιάννη και Ερτσίν. Από τις οποίες, όπως λένε οι πληροφορίες θα προκύψει και ο τελικός προγραμματισμός για απόψε που φαίνεται να κλείνει στο σενάριο έναρξης με κατ’ ιδίαν ξεχωριστές συναντήσεις του Γ.Γ με τους δύο ηγέτες και μετά δείπνο στο οποίο θα συμμετέχουν και οι διαπραγματευτές.

Το δικό του πάντως ενδιαφέρον έχει και το ενδεχόμενο να βρεθούν οι Αναστασιάδης – Ακιντζί στους κοινούς χώρους του ξενοδοχείου που κινούνται, κάτι που και οι δύο δεν απέκλεισαν και έδειξαν να ευνοούν.