Κρίσιμες διεργασίες σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ζητήματα σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει από αύριο Τρίτη έως και τις αρχές Δεκεμβρίου με αξιωματούχους της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα βρεθεί αύριο Τρίτη στο επίκεντρο συνάντησης του κ. Γεωργιάδη με τον αρμόδιο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Ολι Ρεν στις Βρυξέλλες. Η  Κομισιόν αναμένει έως τις 5 Δεκεμβρίου συγκεκριμενοποίηση του οδικού χάρτη για τις αποκρατικοποιήσεις εκ μέρους της κυπριακής πλευράς.

Σημειώνεται πως ο κ. Γεωργιάδης θα μεταβεί την Τρίτη στη βελγική πρωτεύουσα συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη συνάντησή του με το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Σημαντικές επαφές θα έχει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και στις ΗΠΑ. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο κ. Γεωργιάδης θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητήσει με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής της Λευκωσίας.

Στις 4 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιου, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών των ΗΠΑ και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Οικονομικών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τέλος, αναμένεται συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με ομάδα συμβούλων του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων, στην οποία αναμένεται να εξετασθούν κυρίως ενεργειακά ζητήματα.