Κρήτη: Κύκλωμα τοκογλυφίας – Στη φυλακή οι τέσσερις από τους οκτώ συλληφθέντες

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν οι τέσσερις από τους οκτώ συλληφθέντες για την υπόθεση τοκογλυφίας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «cretapost», μετά το τέλος των απολογιών τους, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του 47χρονου «οργανωτή» του κυκλώματος, των δύο Αλβανών – 32 και 30 χρόνων – που άνηκαν στην πρώτη εγκληματική ομάδα καθώς και του 45χρονου Ηρακλειώτη που ήταν ο «αρχηγός» της υποομάδας.

Τοκογλυφία στην Κρήτη: Μαραθώνια η διαδικασία των απολογιών
Μαραθώνια ήταν η διαδικασία των απολογιών των 8 συλληφθέντων. Και οι 8 άνδρες οδηγήθηκαν χθες το πρωί ενώπιον του ανακριτή Ηρακλείου προκειμένου να τοποθετηθούν για όσα τους κατηγορούν.

Οι απολογίες κράτησαν πάνω από 12 ώρες συνολικά ενώ η απόφαση των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών έγινε γνωστή αργά το βράδυ.

Οι κατηγορίες
Οι κατηγορίες για τους 8 συλληφθέντες αλλά και τους υπόλοιπους δύο που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι: εγκληματική ομάδα, κατ’ επάγγελμα τοκογλυφία και εκβιασμοί, παράνομη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητα (ξέπλυμα), για κώδικα anti-dopping, νόμοι περί όπλων.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα τοκογλυφίας στην Κρήτη
Σύμφωνα με το «cretapost», η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε πριν τρία χρόνια περίπου όταν ο 47χρονος «εγκέφαλος» μαζί με κάποιους από τους συλληφθέντες δημιούργησε την ομάδα.

Η ομάδα αυτή έρχονταν σε επαφή με επιχειρηματίες αλλά και απλούς πολίτες που είχαν οικονομικά προβλήματα και τους δάνειζε διάφορα ποσά με πολύ μεγάλο τόκο με χρήση γραμματίων.

Η αποπληρωμή γινόταν συνήθως με μετρητά ή «σπάσιμο» επιταγών ωστόσο στην περίπτωση που οι δανειζόμενοι δεν μπορούσαν να ξεχρεώσουν τότε τους εκβίαζαν με σοβαρές απειλές ώστε να τους αποπληρώσουν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η αποπληρωμή γινόταν με ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας.