Κούσιος: Προκαλεί απορία γιατί ο κ. Παπαδόπουλος θέλει να κομματικοποιήσει τον θεσμό του Γ. Ελεγκτή

Προκαλεί απορία γιατί ο κ. Παπαδόπουλος θέλει να κομματικοποιήσει τον θεσμό του Γ. Ελεγκτή. αναφέρει σε γραπτή απάντηση τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο  Κυβερνητικός Εκπροσώπος, Κυριάκος Κούσιος 

Παρά το γεγονός ότι στη σημερινή συνάντηση με δημοσιογράφους, απάντησα στα όσα το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του καταλογίζουν τα τελευταία 24ωρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του, εντούτοις θα επαναλάβω τα εξής:

Για όσα συκοφαντικά δήθεν σκάνδαλα καταλογίζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του, με νέα δήλωση του, υπενθυμίζω ότι έχουν γίνει έρευνες από τον Γενικό Ελεγκτή, από τον Γενικό Εισαγγελέα, από τον Δικηγορικό Σύλλογο, τη Moneyval, έγιναν έρευνες σε συνεργασία με πέντε Οίκους του εξωτερικού, και ουδέν μεμπτό προέκυψε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνεχίζουν, όμως, με γκεμπελικό τρόπο να επαναφέρουν τα θέματα, προκειμένου να αφήσουν σκιές στο όνομα, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος θα πρέπει να απαντήσει γιατί στην ιστοσελίδα του δικηγορικού του γραφείου «Τάσσος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ» παρουσιαζόταν μέχρι το 2015 ως συνεργάτης του γραφείου και διαφημιζόταν ταυτόχρονα ότι ήταν και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Μια περίοδος κατά την οποία ιστοσελίδες διεθνούς εμβέλειας γραφείων του εξωτερικού διαφήμιζαν τη συνεργασία τους με το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» και την προώθηση του επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου.

Επίσης, την ίδια περίοδο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωνε στο πόθεν έσχες του εισοδήματα από το δικηγορικό του γραφείο. Ποτέ δεν μας εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος πού πήγαν οι μετοχές του και με ποιους όρους.

Θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω ότι στο βίντεο του Al Jazeera παρουσιάζεται ως οργανωτής της ομάδας που υποσχόταν ότι μπορεί να ξεγελάσει το σύστημα του επενδυτικού προγράμματος, βουλευτής και μέλος του ηγετικού Σώματος του ΑΚΕΛ, την Κεντρική Επιτροπή, γεγονός που το ΔΗΚΟ και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να επιλέγουν να ξεχνούν.

Όσον αφορά το θέμα της πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε έγγραφα και φακέλους που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα εξετάζει ειδική ερευνητική επιτροπή, προκαλεί τουλάχιστον απορία γιατί το ΔΗΚΟ και ο κ. Παπαδόπουλος θέλουν να κομματικοποιήσουν τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή – ο οποίος, ως γνωστό, υπήρξε στέλεχος της φοιτητικής παράταξης του ΔΗΚΟ – προτρέποντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση να μην ακολουθήσει τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Θέλω για ακόμη μια φορά να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση επ’ουδενί δεν αμφισβητεί τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζω ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο έλεγχος εντός αυτών των πλαισίων από τον Γενικό Ελεγκτή δεν είναι μόνο επιθυμητός, αλλά και επιβεβλημένος.

Τέλος, όσον αφορά τη σειρά προτάσεων που ανακοίνωσε σήμερα το ΔΗΚΟ αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς, ορισμένες από αυτές, όπως, για παράδειγμα, η σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, βρίσκονται ενώπιον της Βουλής με πρόταση της Κυβέρνησης, ενώ οι οποιεσδήποτε νέες προτάσεις θα μελετηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα.

Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα εξαγγείλει νέα μέτρα κατά της διαφθοράς, καθώς και ενέργειες για την προώθηση εκκρεμούντων στη Βουλή νομοσχεδίων για το θέμα, και παράλληλα προτίθεται να ανταλλάξει απόψεις με την πολιτική ηγεσία του τόπου.