Κούσιος: Ποιες πολιτικές ευθύνες ανέλαβε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για το ρεπορτάζ του Al Jazeera;

Σε δηλώσεις του ο Κ.Ε.  Κυριάκος Κούσιος αναφέρθηκε και στο σάλο με το ΚΕΠ και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου της Δημοκρατιας και διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ποιες πολιτικές ευθύνες ανέλαβε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και το ίδιο το ΑΚΕΛ όταν όλοι καταμαρτυρούσαν τι συνέβαινε μέσα από το ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον κ. Τατάρ, κατά την αυριανή τους συνάντηση, την ισχυρή πολιτική του βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόκληση του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος αναφερόμενος στη σημερινή εθιμοτυπική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμο Αδάμου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, η οποία ήταν ουσιαστική και περιεκτική, συζητήθηκαν «τα θέματα που απασχολούν την Κυβέρνηση για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ενώπιον της Βουλής, όπως ο κατάλογος νομοσχεδίων για την πάταξη της διαφθοράς, θέματα που αφορούν άλλα νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με τις εκθέσεις της Greco, τις μεταρρυθμίσεις όπως της δικαιοσύνης κλπ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να ενημερωθεί για τα θέματα και να τα προωθήσει το ταχύτερο δυνατόν στην Ολομέλεια για συζήτηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση το ταχύτερο δυνατόν, ούτως ώστε οι εκκρεμότητες για τα θέματα αυτά και οι άλλες εκκρεμότητες που είναι ενώπιον της Βουλής και αφορούν άλλα νομοσχέδια προς έγκριση, να επιταχυνθούν το ταχύτερο δυνατόν».

Σε σχέση με την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με κ. Τατάρ για να τον συγχαρεί για την ανάδειξη του στη θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια πρώτη άτυπη συνάντηση για αλληλογνωριμία.

Είναι λογικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον κ. Τατάρ την ισχυρή πολιτική του βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόκληση του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρες και αυτές έχουν επιβεβαιωθεί πολλές φορές και με τον πιο επίσημο τρόπο ενώπιον του ΓΓ στις 25 Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο. Υπενθυμίζω την επιστολή που έχει στείλει Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ στις 19 Οκτωβρίου όταν εξέφρασε την ετοιμότητα και προθυμία του να προσέλθει στον διάλογο που αναμένουμε την επανεκκίνηση του με την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στην απαντητική του επιστολή.

Ελπίζουμε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόκληση του ΓΓ των ΗΕ και θα επιδείξουν και αυτές την ίδια πολιτική βούληση.

Είναι φυσικό ότι ο Πρόεδρος θα θέσει, μεταξύ άλλων, και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και το θέμα σεβασμού των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Οι εξελίξεις για την Αμμόχωστο δεν είναι σίγουρα εκείνες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σωστού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών και ο Πρόεδρος ευελπιστεί ότι σε αυτό το θέμα η άλλη πλευρά θα δείξει μια πολιτική βούληση για δημιουργία καλύτερου κλίματος ενόψει της αναμενόμενης πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ».

Ερωτηθείς τι αναμένει η πλευρά μας από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα ΗΕ αναμένουν αυτή τη συνάντηση αύριο, στην παρουσία της κας Σπέχαρ, και ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατήσει και τις συνθήκες θα αξιολογήσουν την κατάσταση για να συνεχίσουν τις ενέργειες τους που σκοπό θα έχουν τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η συνάντηση, πώς θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της από τα ΗΕ και η πρωτοβουλία εξαρτάται από τον ΓΓ πώς θα αποφασίσει διαδικαστικά να διαχειριστεί το όλο θέμα και πότε θα αποφασίσει να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή».

Ερωτηθείς πώς θα πάμε στην πενταμερή χωρίς κάτι θετικό μπροστά μας, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ομολογουμένως οι δηλώσεις τόσο του κ. Τατάρ όσο και αξιωματούχων της Τουρκίας και του ιδίου του Προέδρου της για τη βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι σίγουρα ενθαρρυντικές και δεν είναι θέσεις που υποβοηθούν στο να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, αλλά και δεν δημιουργούν το καλύτερο κλίμα για αυτές τις συνομιλίες έχοντας και υπόψη της συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, τις ενέργειες στην Αμμόχωστο και γενικότερα την πολιτική της Τουρκίας που παρουσιάζεται, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τις έρευνες του Ορουτς Ρέις, με τον πιο γλαφυρό τρόπο στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν δημιουργούν τις σωστές προϋποθέσεις. Παρά ταύτα, εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών με ξεκάθαρες θέσεις. Θα πρέπει να υπάρξει λύση που να βασίζεται και να είναι εναρμονισμένες με τις αποφάσεις των ΗΕ, τα ψηφίσματα του ΣΑ, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αυτά θα μεταφερθούν ξανά και ξεκάθαρα προς τον ΓΓ των ΗΕ ή τους εκπροσώπους του. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το προσέλθουμε στις συνομιλίες. Είναι πολιτική απόφαση και είναι σταθερή θέση μας ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις των κομμάτων για το θέμα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και ερωτηθείς για τις μελλοντικές ενέργειες της Κυβέρνησης, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η αντιπολίτευση αναμασά τα ίδια θέματα για πολύ καιρό

Πρέπει να τονίσω ότι η αντιπολίτευση, αφού στερείται οποιωνδήποτε άλλων επιχειρημάτων, όχι μόνο αναμασά, όχι μόνο αναπαραγάγει ένα θέμα που με βεβαιότητα πρέπει να μας απασχολεί όλους, με βεβαιότητα μετά από αυτά που καταμαρτυρήσαμε όλοι πρέπει να τύχει σωστής διαχείρισης και αντιμετώπισης κυρίως.

Πρέπει να τονίσω κάποια πράγματα που εμένα προσωπικά μου φαίνονται λίγο παράξενα.

Ποιοι είναι αυτοί που ζητούν ευθύνες από την Κυβέρνηση; Πρώτον το ΑΚΕΛ.

Μα ποιου ο βουλευτής και μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του είχε στην ουσία στήσει αυτή την ομάδα για να ξεγελά το σύστημα;

Ποιες πολιτικές ευθύνες ανέλαβε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και το ίδιο το ΑΚΕΛ όταν όλοι καταμαρτυρούσαν τι συνέβαινε μέσα από το ρεπορτάζ του Al Jazeera;

Η παραίτηση του βουλευτή σημαίνει δικαίωσε το ΑΚΕΛ; Δεν γνώριζε το ΑΚΕΛ σε τι επιχειρήσεις ήταν αναμεμιγμένος ο βουλευτής του; Η παραίτηση από μόνη της δικαιώνει το ΑΚΕΛ; Πότε ανέλαβε ευθύνες για αυτή την πράξη το ΑΚΕΛ και ο ΓΓ του; Και γιατί προσπαθούν να μεταφέρουν το βάρος στην Κυβέρνηση;

Όπως πολύ παραστατικά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νόμοι υπάρχουν και εναντίον της κλοπής και της δολοφονίας. Αλλά και δολοφονίες και κλοπές γίνονται. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να ενεργεί μέσα στα σωστά πλαίσια, να σέβεται αρχές και αξίες και να μην παραβαίνει νόμους και κανονισμούς, συνεχώς θα έχουμε παραβάτες.

Κατηγορείται συνεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναμασούν συνεχώς τα ίδια θέματα λόγω του ότι ήταν δικηγόρος και είχε ένα δικηγορικό γραφείο. Να σας θυμίσω ότι έχουν γίνει έρευνες από τον Γενικό Ελεγκτή, από τον Γενικό Εισαγγελέα, από τον Δικηγορικό Σύλλογο, τη Moneyval, έγιναν έρευνες σε συνεργασία με πέντε Οίκους του εξωτερικού και ουδέν μεμπτό. Συνεχίζουν, όμως, να αναμασούν το ίδιο θέμα προσπαθώντας να αφήσουν σκιές στο όνομα, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ποιοι το κάνουν αυτό; Αυτοί που ήταν οι τελευταίοι που έπρεπε να το κάνουν. Και δεν λέω ότι δεν πρέπει να ασκείται κριτική, δεν λέω ότι εάν ένας έκανε λάθος σημαίνει ότι ο άλλος δικαιώνεται. Κάθε άλλο. Το τι λέω είναι ότι καμιά απολύτως από τις έρευνες δεν κατέδειξε το παραμικρό ή μεμπτό, εντούτοις το αναμασούν.

Και έρχεται και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος να ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λόγω του επαγγέλματος του και λόγω της συμμετοχής του στο δικηγορικό γραφείο το οποίο είχε ιδρύσει, δημιουργεί μια κακή εικόνα.

Σας παραπέμπω στο δημοσίευμα του Πολίτη της περασμένης βδομάδας, και το δημοσίευμα του Φιλελευθέρου προχθές. Ο κ. Παπαδόπουλος, στην ιστοσελίδα του δικηγορικού του γραφείου «Τάσσος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ» παρουσιαζόταν τουλάχιστον μέχρι το 2015 ως συνεργάτης του γραφείου και διαφημιζόταν ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα ότι ήταν και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Ο κ. Παπαδόπουλος ποτέ δεν μας εξήγησε πού πήγαν οι μετοχές του και με ποιους όρους. Και παρά ταύτα, ο κ. Παπαδόπουλος κατηγορεί τον κ. Αναστασιάδη. Λυπούμαι. Δεν θα πρέπει μόνο να βλέπουμε φαντάσματα και σκιές που θα θέλαμε να δούμε. Να βλέπουμε την ουσία. Υπήρξε η παραμικρή έρευνα που να έχει καταδείξει οτιδήποτε αρνητικό για τον κ. Αναστασιάδη; Ποτέ».

Ερωτηθείς είπε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αποκρυβεί το παραμικρό. Το Υπουργικό Συμβούλιο εισηγήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για να διερευνήσει όλες ανεξαίρετα τις υποθέσεις. Και δεν υπάρχει κανένας να σταματήσει την επιτροπή ή να παρέμβει στην επιτροπή. Όλα θα εξεταστούν από την επιτροπή και θα δούμε πορίσματα. Δεν νομίω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την εγκυρότητα αξιοποιστία ικανότητα και εντιμότητα των μελών της επιτροπής. Είναι γνωστό ποιοι συμμετέχουν. Ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου κ. Μύρωνας Νικολάτος, η κα Καλογήρου δείγματα γραφής της οποίας έχουμε δει από την επιτροπή στην οποία προήδρευε. Όταν βγήκε το πόρισμα της επιτροπής στην οποία προήδρευε η κα Καλογήρου, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας ανάκλησης υπηκοοτήτων, δεν ζήτησε έρευνα για 12 άτομα εάν και κατά πόσο έχουν οποιαδήποτε εναντίον τους στοιχεία για να αποφασίσει την ανάκληση των υπηκοοτήτων και δεν εστάλη με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα το πόρισμα στην Αστυνομία για να διερευνήσει την τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Στην επιτροπή συμμετέχει επίσης ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, ο βοηθός γενικός ελεγκτής. Μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει;

Σε ό,τι αφορά τα ονόματα. Αναφέρθηκε και το δικό μου. Πρώτον, σας λέω ότι μέχρι και τη μέρα που διορίστηκα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το γραφείο μου διαχειρίστηκε πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων.

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό για οποιαδήποτε υπόθεση, αλλά από τη μέρα που διορίστηκα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος καμιά απολύτως αίτηση.

Αναφέρθηκε το όνομα της κας Πηλείδου. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο άδικη αναφορά. Η κα Πηλείδου ήταν υπάλληλος μιας ελεγκτικής εταιρείας, δεν είχε καν μετοχές, δεν είχε οποιοδήποτε όφελος όλη εκείνη την περίοδο που ήταν στον συγκεκριμένο ελεγκτικό οίκο. Μετά εργοδοτήθηκε σε ένα οργανισμό προώθησης των επενδύσεων. Και ρωτώ, πώς επωφελήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο η κα Πηλείδου για να την αναφέρουν και να της φορτώνουν τους αριθμούς των αιτήσεων που υπέβαλε το συγκεκριμένο γραφείο;

Η κα Γιολίτη. Ήταν δικηγόρος και θεωρώ ότι υπήρχε και υποχρέωση να εξυπηρετήσει τους πελάτες της για ένα πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων που και η ίδια, το γραφείο της, έχει διαχειριστεί.

Έχουμε φτάσει στο σημείο, όταν λέμε για αίτηση πολιτογράφησης να ακούγεται στον κόσμο ότι είναι πώληση ναρκωτικών. Δεν είναι καθόλου έτσι. Εάν η αίτηση που έκανε ένας δικηγόρος που τη διαχειρίστηκε δεν έχει κάτι μεμπτό, γιατί είναι τόσο τραγικό να το έχει κάνει; Εγώ προσωπικά δεν νιώθω (ντροπή) ότι όταν υποβάλλαμε τις αιτήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν και θα είμαι έτοιμος να πω στο πρώην γραφείο μου να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία χρειάζονται, γιατί να αισθάνομαι ντροπή όταν η νομοθεσία και η διαδικασία επέτρεπε να υποβάλω αυτή την αίτηση. Γιατί ισοπεδώνουμε τα πάντα; Εκείνοι που δεν έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε, εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα, εκείνοι που παράβηκαν τους κανονισμούς να λογοδοτήσουν.

Και πρέπει να λογοδοτήσουν. Αλλά να βάζουμε στο ίδιο σακί τους πάντες και να βάζουμε σε όλους ταμπέλλες, λυπάμαι αλλά δεν είναι καθόλου έτσι».

Ερωτηθείς για τα θέματα του προϋπολογισμού και τις θέσεις κομμάτων και πιο συγκεκριμένα του ΔΗΚΟ, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομιών έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμος για διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις τους, είναι έτοιμος να δεχθεί εισηγήσεις και να τις υιοθετήσεις, φτάνει να μην υπάρχει εκτροπή από τους στόχους του προϋπολογισμού και των οικονομικών του κράτους.

Θα μπορούσα να αντιληφθώ τη θέση του ΔΗΚΟ για καταψήφιση των προϋπολογισμών αν υπήρχε διαφωνία επί των θεμάτων που αφορούν τον προϋπολογισμό, επί της στρατηγικής, επί των οικονομικών. Το να εκβιάζει στην ουσία όχι την κυβέρνηση, τον λαό, ότι δεν θα εγκρίνει τους προϋπολογισμούς για λόγους άσχετους με τους προϋπολογισμούς, άσχετους με τη δημοσιονομική πολιτική, άσχετους με την οικονομία του τόπου, για μένα είναι ακατανόητο και εκείνος που στο τέλος της ημέρας θα πληρώσει δεν θα είναι η κυβέρνηση αλλά ο λαός. Διότι αν δεν εγκριθούν οι προϋπολογισμοί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσουμε τα κονδύλια από την ΕΕ διότι δεν θα υπάρχει προϋπολογισμός να τα βάλουμε μέσα, δεν θα υπάρχει σχεδιασμός για την αξιοποίηση των κονδυλίων ανάκαμψης, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αναπτυξιακά και άλλα έργα διότι δεν υα υπάρχουν τα κονδύλι και δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε εκείνα τα κονδύλια στην πραγματική οικονομία και στην ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων και των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Και να θυμίσω η κυβέρνηση έχει κατά την περίοδο του κορωνοϊού μόλις προέκυψε έχει εφαρμόσει σχέδια στήριξης τόσο της επιχειρηματικότητας της επανεκκίνησης της οικονομίας και της βοήθειας των συνανθρώπων μας που τη χρειάζονταν. Έχει ξοδευτεί 1.3 δις για τα προγράμματα».

Πρόσθεσε ότι εάν δεν εγκριθούν οι προϋπολογισμοί «πώς θα διατεθούν αυτά το κονδύλια και ποιος θα φέρει την ευθύνη;

Ποιος θα στερηθεί αυτά τα χρήματα; Οι συμπολίτες μας θα τα στερηθούν για καπρίτσια που δεν έχουν να κάνουν τίποτα απολύτως με θέματα οικονομικά».

Σε ερώτηση σε σχέση με τα αιτήματα του ΔΗΚΟ σε σχέση με την ψήφιση του προϋπολογισμού είπε ότι «ένα ευνομούμενο κράτος είναι για να κάνει παζάρια επί θεμάτων;

Ξεκάθαρα με τις δηλώσει του ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση του. Εμείς δεν οφείλουμε να ακούμε τις συμβουλές του; Και πού πήγαν οι θέσεις του Γενικού Ελεγκτή όταν αναφερόταν στις γνωματεύσεις του προηγούμενου Γενικού Εισαγγελέα; Αλλάζουμε πολιτική; Η Κυβέρνηση ενός συντεταγμένου κράτους οφείλει να ακολουθεί τις συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα».

Είπε ακόμη ότι «κανείς μα κανείς δεν αμφισβητεί τη δυνατότητα, το καθήκον και την αρμοδιότητα του Γενικού Ελεγκτή να ελέγχει εκείνα τα οποία τον εξουσιοδοτεί το Σύνταγμα και ο νόμος. Αντίθετα η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι ο έλεγχος είναι επιβεβλημένος και είναι και καλοδεχούμενος και αναγκαίος. Να πάψει λοιπόν αυτός ο μύθος ότι η Κυβέρνηση δεν δέχεται τον έλεγχο. Είναι καλοδεχούμενος, ευπρόσδεκτος και επιβεβλημένος μέσα στα όρια των εξουσιοδοτήσεων και των προνοιών του Συντάγματος και του νόμου».

Σε ερώτηση αν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Κούσιος είπε ότι είναι πρόωρο να αναφερθεί αφού σήμερα γίνεται συνεδρία της επιδημιολογικής ομάδας στο Υπουργείο Υγείας. «Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση ακούει με πραγματικά πολλή προσοχή τις συμβουλές των επιδημιολόγων μας», είπε προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις σίγουρα λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο, τα κριτήρια που λαμβάνει υπόψη η Κυβέρνηση δεν είναι μεμονωμένα, είναι φάσμα κριτηρίων που αξιολογούνται. Βασικός πυλώνας είναι η υγεία και η ασφάλεια του λαού μας, αλλά δεν πρέπει ταυτόχρονα να παραγνωρίζουμε την εκπαίδευση των παιδιών μας, την οικονομία, την κοινωνική ζωή στο βαθμό που είναι δυνατόν να υπάρξει. Έχουν ληφθεί κάποια ειδικά μέτρα, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου όπου εντοπίστηκε πρόβλημα μεγαλύτερο από τις άλλες περιοχές. Φαίνεται ότι η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι η καλύτερη, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί να επιτρέψει η Κυβέρνηση το σύστημα υγείας να μην μπορεί να ανταποκριθεί εάν αυξηθούν τα κρούσματα. Δεν μπορώ να φανταστώ μια στιγμή που συμπολίτης μας να χρειάζεται αναπνευστήρα ή κρεββάτι στα νοσοκομεία και να μην έχουμε. Για να τα αντιμετωπίσουμε αυτά θα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για να μειώσουμε τους αριθμούς. Θα ακούσουμε τις συμβουλές των επιδημιολόγων και ανάλογα θα πάρουμε αποφάσεις. Στόχος είναι να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί, να μη μείνουν χωρίς την αναγκαία περίθαλψη οι συμπολίτες μας, να κερδίσουμε κάποιο χρόνο, είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε εξέλιξη δοκιμές πολλών εμβολίων και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε ότι το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης είχε ως κύριο θέμα την αντιμετώπισης της πανδημίας και συμφωνήθηκε εκεί η ανταλλαγή καλών πρακτικών για αντιμετώπιση της πανδημίας, και ο δίκαιος καταμερισμός των εμβολίων.

Τέλος, ο κ. Κούσιος είπε ότι «θερμότατη παράκληση προς τους συμπολίτες μας είναι να κάνουμε ακόμη λίγη υπομονή. Η αυτοπειθαρχία που έχουμε δείξει, ο σεβασμός στο κοινωνικό σύνολο, η προστασία των συγγενών μας, των παιδιών και των γονιών μας είναι αδήριτη ανάγκη. Να κάνουμε ακόμη λίγη υπομονή. Μπορούμε να αντιληφθούμε στην Κυβέρνηση ότι υπάρχει κόπωση μετά από οκτώ μήνες περιορισμού. Πρέπει να αντιληφθούμε τι διακυβεύεται. Διακυβεύεται η ζωή των αγαπημένων μας».

Πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα μπορούμε και ανταποκρινόμαστε», όμως οι αριθμοί αυξάνονται, είπε, και σήμερα δεν έχουμε την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα με επιπτώσεις και σε άλλους τομείς όπως στην οικονομία για την οποία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την ενίσχυση της με τους ίδιους ρυθμούς.