Κούσιος: Δεν ήταν το γραφείο μου που έκανε τα συμβόλαια με την ΑLTAMIRA

Σε  δηλώσεις του ο Κυβερνητικος Εκπροσώπος, Κυριάκος Κούσιος στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ αναφέρθηκε στην άτυπη πενταμερή και έδωσε απαντήσεις αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αφορούσαν τη συμφωνία του δικηγορικού του γραφείου με την ALTAMIRA . Ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι «δεν ήταν το γραφείο μου που έκανε τα συμβόλαια με την ΑLTAMIRA».

Τι δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα αυτό.

Λένε ότι αντί η συμφωνία για το Συνεργατισμό να γίνει από το κράτος, έγινε από τους δικηγόρους της ALTAMIRA, δηλαδή εσάς. Πώς το σχολιάζετε;

Τώρα καλούμαι να απαντήσω με δύο ξεχωριστά «καπέλα»: το καπέλο του πρώην δικηγόρου και το καπέλο του ΚΕ. Μιλώντας ως πρώην δικηγόρος, θα ήθελα να σας πω ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κατ’ αρχάς, πρέπει να πω ότι είναι με πολλή δυσκολία που θα αναφέρω κάποια πράγματα διότι, ως δικηγόρος, δεν μπορώ να αποκαλύπτω τα μυστικά ή το τι έχει διαμειφθεί μεταξύ του δικηγόρου και του πελάτη. Επειδή όμως το θέμα τυγχάνει και κάποιας εκμετάλλευσης, δεν ντρέπομαι να πω ότι η ALTAMIRA, μια μεγάλη εταιρία, επέλεξε ως νομικό της σύμβουλο το γραφείο στο οποίο ήμουν συνέταιρος. Ας μην θεωρούμε ντροπή το να έχει ένας δικηγόρος πελάτες!

Επίσης, ο δικηγόρος δεν είναι εκείνος που κάνει τις συμφωνίες με την έννοια των όρων. Ο δικηγόρος είναι αυτός που καταγράφει τις συμφωνίες στο χαρτί. Πέρα απ’ αυτό, οι συμφωνίες δεν είχαν γίνει στο δικηγορικό γραφείο στο δικηγορικό γραφείο που ήμουν συνέταιρος. Οι συμφωνίες έγιναν από 2 πολύ μεγάλα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού (από τα μεγαλύτερα στον κόσμο) και η συμφωνία δεν έγινε από το δικηγορικό γραφείο στο οποίο ήμουν συνέταιρος.

Το 2ο θέμα είναι άποψη του Γενικού Ελεγκτή, με την οποία διαφωνώ πλήρως. Σε μια συμφωνία βρίσκονται τα 2 μέρη και συμφωνούν π.χ. ένας πωλητής να πουλήσει το οικόπεδο και ένας που θα το αγοράσει. Το ποιος θα κάνει το συμβόλαιο δεν έχει καμιά σημασία. Μπορεί να το κάνει η μια πλευρά ή η άλλη, θα το στείλει στον αντίστοιχο δικηγόρο, ο οποίος θα το δει, θα διαβουλευτεί με τον πελάτη του αν καταγράφονται αυτά που έχει συμφωνήσει, αν ο πελάτης του κατοχυρώνεται από νομικής πλευράς και θα ζητήσει αλλαγές στο συμβόλαιο και στους όρους του. Το ποιος λοιπόν κάνει το πρώτο draft του συμβολαίου θεωρώ ότι δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Σημασία έχει αν στο τέλος σ’ εκείνο το συμβόλαιο καταγράφονται ακριβώς εκείνα που έχουν συμφωνηθεί και αν υπάρχει η αντίστοιχη προστασία των μερών, κάτι που πρέπει να εξακριβώσει ο δικηγόρος.

Καταληκτικά: δεν είναι το γραφείο ΚΟΥΣΙΟΣ, ΚΟΡΦΙΩΤΗΣ, ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ που έκανε τα συμβόλαια. Όντως, το γραφείο στο οποίο ήμουν συνέταιρος ήταν το γραφείο που έδινε νομικές συμβουλές και είχε σχέση με την ΑLTAMIRA Ισπανίας. Όταν αποφασίστηκε να κάνουν αυτή τη συμφωνία εμείς δεν είχαμε οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα. Όταν όμως στη συνέχεια δημιουργήθηκε η κυπριακή εταιρία της ALTAMIRA, τότε είχαμε σχέση. Δεν μπορώ όμως να αντιληφθώ γιατί απαγορεύεται κάποιος δικηγόρος να εκπροσωπεί κάποιον οίκου του εξωτερικού.

Ως Κ.Ε. σ’ αυτή την ιστορία έχετε κάτι να πείτε;

Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η απόφαση δεν λήφθηκε από την ΚΕΔΙΠΕΣ αλλά από τον Συνεργατισμό και συγκεκριμένα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεργατισμού (όχι από την Κυβέρνηση), το οποίο εγκρίνεται και από τη Βουλή και από την Κεντρική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν μπορεί να παρέμβει η Κυβέρνηση στις αποφάσεις του ΔΣ και δεν νομίζω να ήθελε κανένας από τους συμπολίτες μας να παρεμβαίνει η Κυβέρνηση στις εργασίες ενός οργανισμού που έχει ένα ανεξάρτητο ΔΣ. Αυτά τα θέματα είναι νομίζω πολύ λεπτά για να τα ισοπεδώνουμε και τα πάντα να καταλήγουν στην Κυβέρνηση. Υπήρχε ΔΣ το οποίο διορίστηκε με την έγκριση της Βουλής και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Ήταν αυτό αρμόδιο για να παίρνει τις αποφάσεις, όχι η Κυβέρνηση. Πήρε λοιπόν τις αποφάσεις του και, αν πρέπει κάποιος να κριθεί, να κριθεί σ’ αυτά τα πλαίσια. Γίνονται και έρευνες στη βουλή και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Είναι σύνηθες να γίνεται συμφωνία 7 δισεκατομμυρίων και να δίδεται χωρίς σχετικές προσφορές και διαγωνισμούς και η Κυβέρνηση για λόγους σεβασμού (όπως είπατε) του ΔΣ του οργανισμού να αφήνει να εξελίσσεται μια παρόμοια διαδικασία χωρίς προσφορές για 7 δισεκατομμύρια;

Κατ’ αρχάς, αν το γνωρίζει. Αλλά τα 7 δισεκατομμύρια δεν χαρίστηκαν. Μιλάμε για διαχείριση. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, πρέπει κάποιος να γνωρίζει τις συνθήκες για ν’ ασκεί κριτική. Θυμίζω ότι τότε ο Συνεργατισμός κινδύνευε να κλείσει και ο λόγος που κινδύνευε να κλείσει ήταν ακριβώς αυτά τα 7 δισεκατομμύρια μη-εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία προέκυψαν (όπως δεν αμφισβητεί κανένας) από τις παρεμβάσεις και τις ατασθαλίες που γίνονταν με πολιτικά κόμματα, με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και με τον τρόπο που λειτουργούσε ο Συνεργατισμός. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι μόλις έκλεισε ο Συνεργατισμός, αυτόματα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική μας ικανότητα και μας έβαλαν σε επενδυτική βαθμίδα σαν κράτος με ρητή αναφορά ότι γίνεται διότι έφυγε το εμπόδιο του Συνεργατισμού. Όλα αυτά πρέπει κάποιος να τα συνυπολογίζει και να βλέπει τις συνθήκες που υπήρχαν τότε. Είναι πολύ εύκολο ν’ ασκούμε κριτική εκ των υστέρων. Θα σας πω και κάτι άλλο που ίσως δεν θα έπρεπε να πω αλλά θα το πω για να καταλάβει ο κόσμος ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλοποιημένα όπως παρουσιάζονται καμιά φορά. Έγινε από μια πολύ μεγάλη διεθνή τράπεζα αξιολόγηση της συμφωνίας μεταξύ Συνεργατισμού και ALTAMIRA. Αναφέρθηκε πουθενά αυτό; Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κανέναν ούτε έχω λόγο να δικαιολογήσω καθώς εγώ ήμουν από την άλλη πλευρά.

Και η αξιολόγηση αυτής της μεγάλης τράπεζας ήταν θετική;

Να μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ περισσότερο. Είπα κάποια πράγματα και έχω ξεφύγει και λίγο. Αν κάποιος από τους πρώην συνεταίρους μας ήταν Κ.Ε. και έβγαινε και έλεγε αυτά τα πράγματα, εγώ θα θύμωνα. Δεν δικαιούμαστε να συζητάμε αυτά τα πράγματα ως δικηγόροι. Ξεκαθαρίζω όμως ότι το πρώην δικηγορικό μου γραφείο δεν είχε καμιά σχέση με τη συμφωνία ή τη διαπραγμάτευση. Εκ των υστέρων εκπροσωπήσαμε την ALTAMIRA και θεωρώ ότι είναι πολύ τιμητικό για το πρώην δικηγορικό μου γραφείο να είχε κατορθώσει να συμβουλεύει έναν μεγάλο οργανισμό. Επίσης, τότε δεν ήμουν ΚΕ, καθώς αυτά έγιναν πριν 3 χρόνια.