Κουκουμά: Φυλακές – χώρος θανάτου για ανώνυμους

 Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά σε γραπτή δήλωση της αναφορικά με το νέο περιστατικό θανάτου στις Κεντρικές φυλακές αναφέρει:

“Άλλος ένας θάνατος σημειώθηκε στις Κεντρικές Φυλακές. Για άλλη μια φορά εγείρονται σοβαρά ερωτήματα. ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 18χρονος. ερωτήματα για την κατάσταση που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές. Γιατί ο 18χρονος δεν βρισκόταν στην πτέρυγα κράτησης νεαρών αφού ακόμα ήταν υπόδικος και δεν έχει καταδικαστεί; Γιατί βρισκόταν σε κελί της πτέρυγας καταδίκων;

Ερωτήματα βέβαια εγείρονται ξανά και για την πολιτική ευθιξία του Υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος μόλις πρόσφατα διαλαλούσε ότι οι φυλακές είναι «ξενοδοχεία πέντε αστέρων».

Ενδεχομένως ορισμένοι VIP κατάδικοι, για τους οποίους κόπτεται ιδιαιτέρως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και οι κυβερνώντες, όντως να διαβιούν σε συνθήκες πεντάστερων ξενοδοχείων.

Για ανώνυμους νέους όμως, όπως ο άτυχος 18χρονος υπόδικος, οι φυλακές αντί χώρος κράτησης και σωφρονισμού καταλήγουν να είναι χώρος θανάτου.

Η κυπριακή κοινωνία συγκλονίζεται ξανά, όμως ο αρμόδιος Υπουργός, κ Ιωνάς Νικολάου παραμένει ασυγκίνητος και ατάραχος. Το γιατί ένας Υπουργός που είναι φορτωμένος με αλλεπάλληλες αποτυχίες –όχι μόνο στο θέμα των Κεντρικών Φυλακών- συνεχίζει να παραμένει στη θέση του είναι ένα ερώτημα που στρέφεται πλέον ευθέως στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Για χατίρι των εσωκομματικών ισορροπιών στο ΔΗΣΥ και της προεκλογικής του Νίκου Αναστασιάδη, ο τόπος έμεινε με ένα Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης που ασχολείται μόνο με το πώς θα παρακάμψει τις διαδικασίες για να βολέψει επώνυμους κατάδικους σε σουίτες εκτός φυλακών, αντί να λύνει τα προβλήματα της αρμοδιότητας του”.