Κουγιάλης: Ενιαίο τέλος διαχείρισης αποβλήτων σε όλες τις επαρχίες

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ αναφορικά με πληροφορίες και αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός,ανεξάρτητα με το πού διαμένει ο κάθε πολίτης το τέλος διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων θα είναι το ίδιο, ενώ σήμερα υπάρχουν διαφορετικά τέλη σε διαφορετικές επαρχίες.

Πρόσθεσε:«Αυτή τη στιγμή αναμένεται ένας καινούριος διαχειριστής για την Επαρχία Πάφου. Σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την Κόσιη, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν νέες τακτικές που θα εξορθολογιστούν με το νέο τέλος.

Παρόλο που τα απόβλητα Λάρνακας και Αμμοχώστου μεταφέρονταν στο ΧΥΤΥ της Κόσιης, ενώ τα απόβλητα της Λευκωσίαςπου είναι και πιο κοντά όχι, τώρα αυτό αλλάζει. Με το νέο συμβόλαιο που επιχειρείται να εξασφαλιστεί για τη διαχείριση των υποδομών της Κόσιης, ένα μεγάλο ποσοστό από τα οικιακά απόβλητα της Λευκωσίας θα καταλήγει στην Κόσιη σε μια προσπάθεια να κλείσει η χωματερή του Κοτσιάτη, η οποία έχω πει και στο παρελθόν πως είναι παράνομη. Το συμβόλαιο θα το έχουμε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ο σταθμός της Κόσιης μπορεί να φιλοξενήσει έως 200 χιλιάδες τόνους τον χρόνο. Τα υπόλοιπα είτε θα μετατραπούν μέσα από τις πολιτικές μας σε ανακύκλωση, είτε θα υποχρεωθούμε να κάνουμε μια μικρή επέκταση στον σταθμό της Κόσιης».

Αναφορικά με τις επικρίσεις προς την Κυβέρνηση ότι έχει περάσει πολύς χρόνος για τη διαφοροποίηση συμβολαίων και προσφορών και ότι εξακολουθεί ο διαχειριστής τόσο στην Πάφο όσο και στην Κόσιη να είναι αυτός εναντίον του οποίου εκκρεμούν διάφορες δικαστικές διαδικασίες, ο κ Κουγιάλης εξήγησε:

«Εγώ με αυτό διαφωνώ. Ως Κυβέρνηση καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Αντιμετώπισαν τα Συμβούλια Διαχείρισης διάφορα τεχνικά προβλήματα και στην Πάφο και στην Κόσιη και σήμερα μπορώ να σας πω ότι έχει επικυρωθεί ο διαγωνισμός για την Πάφο σε νέο διαχειριστή και αναμένεται σε λίγες μέρες να αναλάβει.

Παράλληλα,ξεπερνιούνται τα προβλήματα και για την Κόσιη αφού τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός. Χθες το Συμβούλιο Διαχείρισης αποφάσισε να εκχωρήσει την αρμοδιότητα στο Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων για να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για τη διαχείριση».