ΚΟΤ: Άμεση κοινοποίηση των καταγγελιών για παρατυπίες στο δς

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ αναφέρει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αιχμές που αφήνονται στον Τύπο εναντίον του Οργανισμού για προσπάθεια να ενεργήσει με τρόπο ώστε να συγκαλυφθούν καταγγελίες ή να μην αποκαλυφτούν τυχόν παρατυπίες, στην περίπτωση του γραφείου στη Βιέννη.

Για το θέμα των διαφαινόμενων καταγγελιών του Υπεύθυνου του Γραφείου Βιέννης εις βάρος στελεχών του Οργανισμού, ο ΚΟΤ επισημαίνει ότι δεν έχει λάβει καμιά σχετική καταγγελία, που βάσει δημοσιευμάτων έχουν σταλεί σε κρατικούς αξιωματούχους και τη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας.

Για το σκοπό αυτό ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ έχει εξουσιοδοτηθεί από το Δ.Σ και ήδη απέστειλε επιστολή με την οποία ζητά τόσο από τον Υπεύθυνο του Γραφείου ΚΟΤ Βιέννη, όσο και από τη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας, την άμεση κοινοποίηση στο Δ.Σ των καταγγελιών αυτών.

Το Δ.Σ του ΚΟΤ, αναφέρει ότι μόλις έχει το υλικό αυτό θα προχωρήσει το ίδιο σε διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας με στόχο την ενδελεχή και πλήρη διερεύνηση τους.

Όσον αφορά την περίπτωση του γραφείου στη Βιέννη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ ενόψει της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού και των ριζικών αλλαγών στον τομέα τουρισμού και των άλλων εξελίξεων που έχουν επηρεάσει τη λειτουργία και τον αρχικό ρόλο των Γραφείων Εξωτερικού, αποφάσισε να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού και ανάθεση μελέτης σε εξωτερικό Οίκο για Αναδιάρθρωση των Γραφείων Εξωτερικού του Οργανισμού. Η υπό αναφορά μελέτη υποβλήθηκε στον Οργανισμό τον Οκτώβριο του 2012.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη την μελέτη του Οίκου στον οποίο ανατέθηκε το έργο, σχετική έκθεση-εισήγηση Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, σχετική έκθεση της Υπηρεσίας και σχετική επιστολή του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2013 τον τερματισμό εννέα Γραφείων, στα οποία περιλαμβάνεται και το Γραφείο ΚΟΤ Βιέννης. Σημειώνεται ότι η πιο πάνω απόφαση του ΔΣ υιοθετήθηκε τόσο από την προηγούμενη όσο και από την νυν Κυβέρνηση.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι αγορές που αφορούν στα εννέα Γραφεία σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπονται, αφού μέσω και της ομαδοποίησης αγορών έχουν διασφαλιστεί συγκεκριμένοι τρόποι παρακολούθησης των αγορών που εκπροσωπούν, ενώ η εξοικονόμηση πόρων από τα λειτουργικά έξοδα θα δώσει την ευκαιρία αποδοτικότερων επενδύσεων στον τομέα της διαφήμισης και προβολής.

Όσον αφορά την αυστριακή αγορά, την εποπτεία θα έχει το Γραφείο Γερμανίας. Για τη συγκεκριμένη αγορά έχει επιπρόσθετα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι κυριότεροι Οργανωτές Ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά έχουν σαν βάση των εταιρειών τους τη γερμανική αγορά, στην οποία και λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τα προγράμματά τους.

Όσον αφορά τις αναφορές σε δημοσιεύματα ότι ‘κάπου η Βιέννη αναδεικνύεται σε περιφερειακό κέντρο’, υπογραμμίζεται κατηγορηματικά ότι στις μελέτες που είχε λάβει υπόψη του το Διοικητικό Συμβούλιο για να λάβει τη σχετική απόφαση, δεν περιλαμβάνεται καμία τέτοια αναφορά.

Διευκρινίζεται ότι βάσει της μελέτης του εξωτερικού Οίκου, η Βιέννη έχει περιληφθεί στην ομάδα Γραφείων Β΄ προτεραιότητας, τα οποία πρεσβεύουν αγορές μεσαίας προτεραιότητας και για τα οποία θα μπορούσε να εξεταστεί πιθανή συγχώνευση για εξοικονόμηση κονδυλιών.

Τέλος αναφέρεται ότι σε κάθε περίπτωση ο ΚΟΤ θα συνεχίσει να επιτελεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το έργο του για την ενδυνάμωση του τουρισμού στη χώρα μας στα πλαίσια του Νόμου και των κανόνων χρηστής διοίκησης.