Κοτζιάς: Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο

«Δεν ήθελα να είμαι με οποιαδήποτε κυπριακή αρχή στα δικαστήρια. Δυστυχώς κατέληξα εδώ με μεγάλη μου λύπη για ένα ζήτημα που είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα.», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Ο Έλληνας Υπουργός κατέθετε για δυόμιση και πλέον ώρες  για την  διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Ιεράς Μονής Κύκκου και του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με οικόπεδο στην Έγκωμη, απέναντι από το Μετόχι Κύκκου.

Ο κ. Κοτζιάς αντεξετάστηκε σήμερα από το δικηγόρο της Ιεράς Μονής Κύκκου Κώστα Βελάρη στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης που καταχώρησε η πλευρά της Μονής Κύκκου με την οποία ζητά την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου, ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου του 2017, επί της αγωγής που είχε κινήσει η Μονή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για το εν λόγω τεμάχιο.

Ο κ. Βελάρης  “στρίμωξε” σε αρκετές περιπτώσεις τον κ. Κοτζιά,

Κοτζιας: – “Ειναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται ενωπιον του δικαστηρίου ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας”

– Ήρθα για να κάνουμε ένα ειρηνικό διακανονισμό

– Βελάρης: Παρακαλώ να απαντάτε στις ερωτήσεις κύριε Κοτζιά και αφήστε τα σχόλια για μετά

– Βελάρης: Από την ημέρα που αναλάβατε δηλαδή δεν προβήκατε σε κανένα μέτρο για άρση της διαφοράς;

– Κοτζιάς: Μέχρι την ημέρα της απόφασης το 2017 δεν είχα αρμοδιότητα να κάνω κάτι

– Κοτζιάς: Πρόθεση μου δεν ήταν η έφεση, αλλά η συνεννόηση με τις κυπριακές αρχές.

– Βελάρης: Συμφωνείτε μαζί μου ότι η επί κέρδη εκποίηση μίας δωρεάς για εθνικό σκοπό δημιουργεί αρνητικά αποτελέσματα;

– Κοτζιάς: Το όλο θέμα είναι λάθος. Δεν ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικσία για να περιέλθει το ακίνητο στο ΤΑΥΠΕ

– Οι δικηγόροι με παρότρυναν να κάνω έφεση, αναφέρει

– Ορθά υπερασπίστηκε ο Επίσκοπος Κύκκου την επιστροφή από το ΤΑΙΠΕΔ. Εγώ δεν είμαι στεναχωρημένος που υπερασπίστηκε αυτή τη μεταφορά του οικοπέδου.

– Βελάρης: Συμφωνείτε ότι δεν επιτρέπεται η εκποίηση, αφήστε τα λογύδρια;

– Κοτζιάς: Δεν επιτρέπω χαρακτηρισμούς, να το πάρει πίσω. Απάντησα όπως απάντησα σε ενα δημοκρατικό δικαστήριο

– Το ΤΑΙΠΕΔ ουδέποτε περιέλαβε στην ιδιοκτησία του το τεμάχιο. Αυτό διαπίστωσα. Ότι το οικόπεδο παρέμενε στο ελληνικό δημόσιο.

– Πήγα στον ηγούμενο να του πω είμαστε αδέλφια.

Το Δικαστήριο με την εν λόγω απόφαση του καλούσε την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία είχε αγοράσει το τεμάχιο αυτό το 1998 έναντι του ποσού των 500.000 λιρών Κύπρου με σκοπό την ανέγερση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και της πρεσβευτικής κατοικία, να μεταβιβάσει αμέσως το ακίνητο στην Ιερά Μονή Κύκκου.

Η Μονή ζήτησε να της επιστραφεί το εν λόγω τεμάχιο όταν είχε αντιληφθεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα προχωρούσε στην ανέγερση των εν λόγω κτιρίων, ως ήταν η μεταξύ τους συμφωνία, αλλά θα το πουλούσε . Γι΄’ αυτό και καταχώρησε την εν λόγω αγωγή την οποία και κέρδισε. Ακολούθως η Μονή πώλησε το εν λόγω τεμάχιο, επιστρέφοντας στην Ελληνική Δημοκρατία το ποσό των €2.250.000 που αντιστοιχούσε στο ποσό το οποίο το είχε αγοράσει, πλέον τόκους.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε σήμερα στο δικαστήριο ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως στις 28 Μαρτίου του 2017 ο ίδιος μαζί με τον Κύκκου Νικηφόρο συμφώνησαν σε ένα ειρηνικό διακανονισμό για αυτό το θέμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κ. Βελάρης τίναξε στον αέρα, κατά την έκφραση του, τη συμφωνία αυτή.

«Δεν ήθελα να είμαι με οποιαδήποτε κυπριακή αρχή στα δικαστήρια. Δυστυχώς κατέληξα εδώ με μεγάλη μου λύπη για ένα ζήτημα που είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές.»